Dwór w Bolminie (ruina)

Dwór Mrozowskich

XVI / XVII
Istnieje częściowo

Dwór powstał najprawdopodobniej na przełomie XVI/XVII w., a przebudowany został w końcu XVII w. i XIX w. Pierwsze wzmianki natomiast o samym Bolminie datowane są na XIV wiek. Pomimo tego, że obiekt zamieszkany był jeszcze w drugiej połowie XIX wieku, to niewiele o nim wiadomo. Niektóre źródła historyczne twierdzą, że renesansowy dwór to efekt przebudowy znajdującego się w tym miejscu średniowiecznego, gotyckiego zamku. Jeżeli chodzi natomiast o legendy, to tak jak w podobnych miejscach bywa, mówiło ...
Dwór powstał najprawdopodobniej na przełomie XVI/XVII w., a przebudowany został w końcu XVII w. i XIX w. Pierwsze wzmianki natomiast o samym Bolminie datowane są na XIV wiek. Pomimo tego, że obiekt zamieszkany był jeszcze w drugiej połowie XIX wieku, to niewiele o nim wiadomo. Niektóre źródła historyczne twierdzą, że renesansowy dwór to efekt przebudowy znajdującego się w tym miejscu średniowiecznego, gotyckiego zamku. Jeżeli chodzi natomiast o legendy, to tak jak w podobnych miejscach bywa, mówiło się o korytarzach podziemnych połączonych z zamkiem w Chęcinach, które jednak nigdy nie zostały odkryte. Widoczna do dzisiejszych czasów wieża pierwotnie miała w środku klatkę schodową, która po przebudowie ustąpiła miejsca okrągłym pokojom. Oprócz samego dworu na terenie majątku znajdowało się sporo zabudowań gospodarczych. Ostateczne zniszczenia dokonane zostały najprawdopodobniej podczas I Wojny Światowej.
Według różnych źródeł w części dworu swoją kaplicę mieli Arianie – Bracia Polscy, którzy w świętokrzyskim mieli swoją stolicę – Raków.
Ruiny wpisane są do Rejestru Zabytków Nieruchomych Województwa Świętokrzyskiego:

Dwór Mrozowskich