Dawny most na Wiśle

Dawny most na Wiśle
Pierwszy stały most w Toruniu został zbudowany w latach 1497-1500 przez mistrza Piotra Postilla z Budziszyna w miejscu wcześniejszej przeprawy promowej . Przywilej zezwalający na budowę wydał w 1495 r. król Polski Jan Olbracht . Obok krakowskiego był to jedyny most na Wiśle do II poł. XVI w. Zwiększał znaczenie Torunia i prowadzących przez miasto szlaków handlowych . Pierwotna konstrukcja była całkowicie drewniana , długa na 600-700 m, oparta na palach wbitych w dno rzeki co ...
Dawny most na Wiśle
Pierwszy stały most w Toruniu został zbudowany w latach 1497-1500 przez mistrza Piotra Postilla z Budziszyna w miejscu wcześniejszej przeprawy promowej . Przywilej zezwalający na budowę wydał w 1495 r. król Polski Jan Olbracht . Obok krakowskiego był to jedyny most na Wiśle do II poł. XVI w. Zwiększał znaczenie Torunia i prowadzących przez miasto szlaków handlowych . Pierwotna konstrukcja była całkowicie drewniana , długa na 600-700 m, oparta na palach wbitych w dno rzeki co kilka lub kilkanaście metrów. W celu umożliwienia żeglugi niektóre przęsła były zwodzone . Most często niszczony przez powodzie i płynącą rzeką krę , poddawany był wielokrotnie przebudowie . W 1877 r., cztery lata po wzniesieniu nowego mostu kolejowego , stara konstrukcja została całkowicie zniszczona przez pożar.
Wschodni kraniec mostu znajdował się przy obecnym Bulwarze Filadelfijskim – w miejscu gdzie znajduje się platforma widokowa . Kraniec zachodni znajdował się okolicach obecnej platformy widokowej Panorama Torunia na lewym brzegu Wisły przy ul. Majdany .

Panorama Torunia
    Panorama Torunia