Budynek nr 19a (d. warzelnia i słodownia)

Budynek administracyjny

Browary Warmińsko-Mazurskie Jurand (dawne)

Waldschlößchen Brauerei

Browar na Zatorzu w Olsztynie uruchomiono w 1878 roku. Pierwotnie należał do spółki Bayrisch-Bier-Brauerei F. Matern & Comp. W 1881 roku dokonano pierwszej większej rozbudowy zakładu. W 1886 roku browar przyjął nazwę Waldschlößchen Brauerei. W tym też czasie został gruntownie zmodernizowany. W 1930 roku stał się własnością znanych pruskich browarników, braci Friedricha i Adolfa Daumów.
W 1945 roku zakład został zniszczony przez Armię Czerwoną. Po II wojnie światowej, w latach 1945–1950 został odbudowany ...
W 1945 roku zakład został zniszczony przez Armię Czerwoną. Po II wojnie światowej, w latach 1945–1950 został odbudowany i znacjonalizowany. Produkcję pod zarządem państwowym wznowił w 1963 roku.
W 1992 roku olsztyński browar wraz z filiami w Szczytnie i Biskupcu został sprywatyzowany. W 1997 roku jako majątek spółki Browary Warmińsko-Mazurskie Jurand Sp. z o.o. stał się własnością niemieckiego koncernu branży spożywczej Drinks & Food. W latach 1997-2000 przeprowadzono gruntowną modernizację browaru. Od 2004 roku rozpoczęto eksport piwa do Niemiec, Stanów Zjednoczonych Ameryki i Rosji.

Browar został zamknięty w 2007 roku. Powodem zakończenia produkcji były kłopoty firmy Browary Warmińsko-Mazurskie Jurand Sp. z o.o. z Izbą Celną. Po bankructwie spółki zakład został sprzedany firmie deweloperskiej. Prawa do marek piwa: Faustus, Heban i Koźlak zakupiła firma Barlan Beverages Group Sp.z o.o.
W 2008 roku rozebrano część zabudowań browaru. Wyburzenia uniknęły jedynie budynek administracyjny, suszarnia słodu i warzelnia, gdyż zostały wpisane do rejestru zabytków. Na placu pozakładowym wybudowane zostało niewielkie osiedle mieszkaniowe.

Olsztyn - zamek, mostek, koszary z browarem.
    Etykieta piwa z nieistniejącego Browaru Olsztyn przy al. Wojska ...