Jezioro Piecnickie

Petznick See, Piecnik

Jezioro Piecnickie – jezioro w woj. zachodniopomorskim, w pow. wałeckim, w gminie Mirosławiec położone na wschód od wsi Piecnik, leżące na terenie Pojezierza Wałeckiego.
Powierzchnia zwierciadła wody według różnych źródeł wynosi od 28,0 ha do 32,66. Zwierciadło wody położone jest na wysokości 128,1 m - 130 m n.p.m.. Średnia głębokość jeziora wynosi 3,8 m, natomiast głębokość maksymalna 7,2 m. Objętość jeziora według różnych źródeł wynosi 1169,9 - 1170,0 tys. m³. Długość 800 m, szerokość 450 m.
Południowy brzeg jeziora przylega do drogi krajowej nr 10. W zachodniej części jeziora znajduje się niewielka wyspa. Jest to jezioro bezodpływowe. Około 500 metrów od północnego brzegu jeziora znajduje się Jezioro Rakowe. Na jeziorze dopuszczone jest używanie jednostek pływających napędzanych silnikami spalinowymi w okresie od 1 czerwca do 30 września w godzinach od 8:00 do 20:00.
Nazwę Jezioro Piecnickie wprowadzono urzędowo w 1955 roku, zastępując poprzednią niemiecką nazwę jeziora – Petznick See. W 2006 roku w wykazie hydronimów Komisja Nazw Miejscowości i Obiektów Fizjograficznych potwierdziła nazwę Jezioro Piecnickie. Mimo to w różnych źródłach można spotkać inną nazwę tego jeziora – Piecnik.

Piecnik. Widok ogólny, jezioro i zajazd R. Kuhlmanna.
    Piecnik. Zajazd Zur Eiche, obóz służby pracy i jezioro.