Sąd Rejonowy w Wodzisławiu Śl.

Kościół ewangelicki Świętej Trójcy (pofranciszkański)

Zespół klasztorny franciszkanów w Wodzisławiu Śląskim

Średniowieczny Kościół Minorytów. Obecnie Kościół ewangelicki (pofranciszkański) pw. Świętej Trójcy w Wodzisławiu Śl. . Kościół ewangelicki w Wodzisławiu Śl. oraz przylegający do niego gmach Sądu Rejonowego stanowią pozostałość po zespole zabudowań byłego klasztoru franciszkanów-minorytów, sprowadzonych do miasta w połowie ...
Średniowieczny Kościół Minorytów. Obecnie Kościół ewangelicki (pofranciszkański) pw. Świętej Trójcy w Wodzisławiu Śl. . Kościół ewangelicki w Wodzisławiu Śl. oraz przylegający do niego gmach Sądu Rejonowego stanowią pozostałość po zespole zabudowań byłego klasztoru franciszkanów-minorytów, sprowadzonych do miasta w połowie XIII wieku. Obydwa mają dużą wartość zabytkową.
Do bryły kościoła prawdopodobnie w XVII w. domurowano budynki klasztoru założone na planie kwadratu. W tym samym czasie nad wejściem do klasztoru wybudowano nie-wysoką kwadratową wieżę. W połowie XVIII w. kompleks został przebudowany w stylu barokowym.

Panorama Wodzisława Śląskiego.