Dzień kolibra

Rok produkcji: 1983
Film dla dzieci (młodzieży)

Dziewięcioletni Sławek, chłopiec wrażliwy i nieśmiały, przeżywa ciężki okres. Pasjonuje się lotnictwem i modelami latającymi, jednak dopiero za dwa lata będzie mógł zostać członkiem pracowni modelarskiej. Zapracowani rodzice nie interesują się w dostatecznym stopniu jego problemami i rozwojem. Przed zupełnym osamotnieniem ratuje Sławka przyjaźń z sąsiadem - rówieśnikiem Witkiem. Starszy brat kolegi należy do grupy chuligańskiej, ...
Rok produkcji: 1983

Dziewięcioletni Sławek, chłopiec wrażliwy i nieśmiały, przeżywa ciężki okres. Pasjonuje się lotnictwem i modelami latającymi, jednak dopiero za dwa lata będzie mógł zostać członkiem pracowni modelarskiej. Zapracowani rodzice nie interesują się w dostatecznym stopniu jego problemami i rozwojem. Przed zupełnym osamotnieniem ratuje Sławka przyjaźń z sąsiadem - rówieśnikiem Witkiem. Starszy brat kolegi należy do grupy chuligańskiej, która zmusza obu chłopców m.in. do uczestnictwa w kradzieżach. Pod wpływem zdemoralizowanego Witka Sławek wkracza na niebezpieczną ścieżkę: podrabia podpis ojca w dzienniczku, a następnie wyrywa kompromitującą kartkę, idzie na pierwsze w życiu wagary... Tymczasem do kamienicy sprowadza się nowy lokator: tajemniczy starszy mężczyzna, były lotnik i spadochroniarz, właściciel wspaniałej kolekcji modeli samolotów. "Pan" - bo tak nazywają Janickiego chłopcy - urządza piaskownicę na podwórzu, sadzi drzewka pod oknami. Jego aktywność nie podoba się bandzie. Chuligani konsekwentnie niszczą pracę "starego" i starają się obrzydzić mu życie. "Pan", bystry obserwator, szybko dostrzega trudności przeżywane przez Sławka. Postanawia pomóc mu w realizacji marzeń, a także w uwolnieniu się spod wpływu bandy. Zaprasza go do siebie, zabiera do prawdziwej modelarni. Sławek staje się częstym gościem Janickiego, którego traktuje jak swego dziadka. Rodzice spostrzegają rosnące oddalenie między nimi i synem, ale nie potrafią temu zaradzić. Banda zmusza Sławka do kradzieży ze szkolnej gabloty modelu latającego, który chuligani natychmiast niszczą. Przerażony Sławek nie wraca do domu. Zaalarmowany przez jego matkę "Pan" dowiaduje się od Witka o całej historii i z jego pomocą odnajduje swego pupila. Całą sobotę i niedzielę poświęca na reperację modelu, który w tajemniczy sposób wraca na miejsce. Sławek odzyskuje pewność siebie i przestaje bać się Witka. Mimo pogarszającego się stanu zdrowia, Janicki zabiera chłopca na lotnisko, umożliwia mu pobyt w prawdziwym samolocie, wreszcie wspólnie konstruują model latający. Po ukończeniu budowy jadą do modelarni: okazuje się, że silnik działa. Tego dnia wizytę byłemu lotnikowi składa ojciec Sławka. Chce swoje niejasne poczucie winy rozładować dość agresywnymi pretensjami o wtrącanie się w cudze życie - wtedy Janicki uświadamia mu, że wyrwał chłopca spod władzy bandy. "Pan" wyjeżdża ze Sławkiem za miasto, gdzie model zwycięsko przechodzi próbę lotu i zyskuje miano "Kolibra". W drodze powrotnej zostają napadnięci przez bandę. Janicki każe chłopcu schować się z modelem, sam zaś zostaje wciągnięty do rudery, gdzie dostaje ataku serca. Ojciec Sławka zabiera go do szpitala. Zbliżają się zawody modeli latających. Komisja zgadza się na udział "Kolibra" poza konkursem. Uszczęśliwiony Sławek biegnie do kliniki, by powiadomić o tym swego przyjaciela...

Zdjęcie wykonane na potrzeby dokumentacji dla filmu "Dzień kolibra".
    Podwórko przy ul. Lukasińskiego/Mierniczej. Zdjęcie wykonane na ...