Młotownia - kuźnia (dawna)

Młotownia (kuźnia wodna) w Zagwiździu (powiat opolski) wchodziła w skład zespołu huty żelaza (Huta Kluczborska, Eisenwerk Kreuzburgerhütte, Creutzburgerhütte). Młotownia powstała w roku 1806. Jest ona złożona z dwóch połączonych ze sobą budynków wzniesionych po dwóch stronach kanału (odnogi Budkowiczanki): młotowni i małej młotowni oraz z przybudówki ponad kanałem. W łączniku ponad kanałem umieszczono śluzę oraz trzy koła, które wprawiały w ruch mechanizmy młotów. Obiekt wpisany jest do rejestru ...
Młotownia (kuźnia wodna) w Zagwiździu (powiat opolski) wchodziła w skład zespołu huty żelaza (Huta Kluczborska, Eisenwerk Kreuzburgerhütte, Creutzburgerhütte). Młotownia powstała w roku 1806. Jest ona złożona z dwóch połączonych ze sobą budynków wzniesionych po dwóch stronach kanału (odnogi Budkowiczanki): młotowni i małej młotowni oraz z przybudówki ponad kanałem. W łączniku ponad kanałem umieszczono śluzę oraz trzy koła, które wprawiały w ruch mechanizmy młotów. Obiekt wpisany jest do rejestru zabytków (1879/67 z 26.05.1967).

Młotownia (kuźnia wodna) w Zagwiździu (powiat opolski). Fot. M. ...
    Magazyn - budynek nożyc na pierwszym planie po prawej i młotownia ...