Wapienniki Bunke Pacht (nie istnieją)

Bateria wapienników Bunke Pacht (numer 1, 2, 3 i 4) znajdowała się w Gogolinie, między obecnymi ulicami Kolejową, Kościelną i al. Świętego Urbana. Były to cztery piece szybowe wzniesione na planie koła w ok. 1890 roku (niektóre źródła datują powstanie pieców na rok 1870). Parametry każdego z pieców były zbliżone: wysokość ok. 14,7 m, średnica u podstawy ok. 12,2 m, średnica w zwieńczeniu ok. 8,2, średnica trzonu ok. 2,80, obwód u podstawy ok. 38,3 m, objętość użytkowa ok. 12,5 m3, objętość całkowita ...
Bateria wapienników Bunke Pacht (numer 1, 2, 3 i 4) znajdowała się w Gogolinie, między obecnymi ulicami Kolejową, Kościelną i al. Świętego Urbana. Były to cztery piece szybowe wzniesione na planie koła w ok. 1890 roku (niektóre źródła datują powstanie pieców na rok 1870). Parametry każdego z pieców były zbliżone: wysokość ok. 14,7 m, średnica u podstawy ok. 12,2 m, średnica w zwieńczeniu ok. 8,2, średnica trzonu ok. 2,80, obwód u podstawy ok. 38,3 m, objętość użytkowa ok. 12,5 m3, objętość całkowita ok. 83,0 m3, wydajność ok. 12.250 kg / 24 godziny. Baterię wyburzono w roku 2003.
/Petroniusz,

Panorama na wapienniki Dombrovskyego, w centrum wieża kościoła ...