Pomnik Eduarda Meiera (dawny)

Nie istnieje

Jeszcze przed I wojną światową, w 1900 roku, przed bramą wjazdową miejscowej huty wzniesiono pomnik, który uznano za jedno z największych dzieł sztuki w obrębie miasta Ruda O/S. Pomnik głównego dyrektora „Friedenshütte“ Eduarda Meiera przedstawiał jego popiersie na czteropoziomowym granitowym cokole w formie grubej kolumny. Na jego stopniach stał hutnik z fartuchem, trzymająca szczypce w prawej ręce i lewą rękę wystającą do góry. U stóp hutnika siedział młody uczeń, a obok niego leżało koło zębate. ...
Jeszcze przed I wojną światową, w 1900 roku, przed bramą wjazdową miejscowej huty wzniesiono pomnik, który uznano za jedno z największych dzieł sztuki w obrębie miasta Ruda O/S. Pomnik głównego dyrektora „Friedenshütte“ Eduarda Meiera przedstawiał jego popiersie na czteropoziomowym granitowym cokole w formie grubej kolumny. Na jego stopniach stał hutnik z fartuchem, trzymająca szczypce w prawej ręce i lewą rękę wystającą do góry. U stóp hutnika siedział młody uczeń, a obok niego leżało koło zębate. Wszystkie rzeźby zostały odlane z brązu. Pomnik ten miał z jednej strony wyrażać apoteozę hutnictwa i ciężkiej pracy hutników, a z drugiej upamiętnić powszechnie uznanego dyrektora górnośląskiego przemysłu. Artystą, który zaprojektował pomnik w tym czasie, był znany rzeźbiarz Johannes Böse, który również wyrzeźbił rzeźbę poety Josepha von Eichendorffa w Raciborzu w 1909 roku ( ). Budynek Friedenshütten przetrwał okres międzywojenny, ale został zniszczony przez nowych władców po 1945 roku jako "ślad niemieckości". Oszczędzono tylko postument: obecnie znajduje się on przed kościołem parafialnym w Bielszowicach ( ). Tam służy jako podstawa posągu anioła. Na cokole można przeczytać napis: PRZEZ STOWARZYSZENIE / "HUTA / GÓRNY ŚLĄSK" / JEJ PRZEWODNICZĄCY / WZNIESIONY / 1900.... "
Autor Przemysław Nadolski w opracowaniu "Zabytki Rudy Śląskiej do 1945 roku i ich dalsze losy":
Niestety, nie mamy żadnych innych zdjęć pomnika i nie wiemy, co stało się z poszczególnymi rzeźbami z brązu (popiersie, z ślusarzem i młodym uczniem oraz z kołem zębatym). Uważa się, że popiersie dyrektora huty zostało zniszczone przez komunistów po 1945 roku z powodów ideologicznych.
Leon Swaczyna i Martin Buballa -

Nowy bytom na początku XX wieku.