Dom nr 22 (d. restauracja)

Restaurant Heiders Berg

Restauracja znajdowała się przy dawnej Löbtenz 18 (dzisiejsza ul. A. Struga 22).
Pod koniec XIX wieku restauracja określana była jako palarnia tytoniu, jednak dość szybko zmieniła swój profil i ze względu na swoją lokalizację przekształciła się w restaurację ogrodową.
Początkowo była prowadzona przez braci Otto i Maxa Heiderów. Niestety drogi braci się rozeszły, a restauracja pozostała w rękach Maxa Heidera. To dzięki niemu budynek jak i najbliższa okolica diametralnie się zmieniły – tworząc jedną ...
Początkowo była prowadzona przez braci Otto i Maxa Heiderów. Niestety drogi braci się rozeszły, a restauracja pozostała w rękach Maxa Heidera. To dzięki niemu budynek jak i najbliższa okolica diametralnie się zmieniły – tworząc jedną z najchętniej odwiedzanych restauracji Winnego Grodu.
Klientów przyciągały nie tylko widoki z tarasu oraz fakt, iż restauracja była oficjalnym lokalem browaru Schultheiss-Patzenhofer AG (dziś Berliner Kindl), ale także znajdujący się na winnicach właściciela wyszynk wina!
Heider reklamował się na wszelkie możliwe sposoby, nie zważając czasem na uzyskanie odpowiednich pozwoleń.
W materiałach archiwalnych można znaleźć informacje z Policji Budowlanej, która prosi o usunięcie reklam i drogowskazów przy Breslauersstrasse (dziś ul. Wrocławska) kierujących do restauracji, gdyż te stoją bez odpowiednich pozwoleń.
Warto wspomnieć, że Policja Budowlana nie nakazuje, a “szczerze prosi”.
Restauracja na początku lat 30. XX wieku przestaje istnieć ze względu na odebranie koncesji na sprzedaż alkoholu. W 1938 roku cały dobytek zostaje kupiony przez Alfreda Kintzela i przerobiony przez niego na cztery oddzielne mieszkania, które w pismach do Policji Budowlanej są przez niego określane jako “apartamenty”.
Funkcję mieszkalną budynek pełni do dzisiaj.

Przy dawnej restauracji Heiders Berg