Pałac Barnówko (dawny)

Schloss Berneuchen

1780 - wybudowano pałac. 2 poł. XVIII - założenie parku,1871 - założono stawy rybne; pierwsza wzmianka o hodowli prowadzonej przez niemieckiego hrabiego Maxa von dem Borne. XII.1890 - niemiecki hodowca Max von dem Borne sprowadził pierwsze 100 osobników raka pręgowatego, pochodzących z rzeki Delaware w stanie Pensylwania w Stany Zjednoczone Ameryki Płn.. Miejscem introdukcji był staw o powierzchni około 1000 m2 położony nad rzeką Myślą w Barnówku. 1945 - pałac spalony w wyniku działań wojennych; ...
1780 - wybudowano pałac. 2 poł. XVIII - założenie parku,1871 - założono stawy rybne; pierwsza wzmianka o hodowli prowadzonej przez niemieckiego hrabiego Maxa von dem Borne. XII.1890 - niemiecki hodowca Max von dem Borne sprowadził pierwsze 100 osobników raka pręgowatego, pochodzących z rzeki Delaware w stanie Pensylwania w Stany Zjednoczone Ameryki Płn.. Miejscem introdukcji był staw o powierzchni około 1000 m2 położony nad rzeką Myślą w Barnówku. 1945 - pałac spalony w wyniku działań wojennych; zniszczenie kościoła.

Barnówko na pocztówce litograficznej.
    Barnówko. Pałac, ogród, budynki urzędnicze i kościół.