Basen pływacki (dawny)

Do rozbiórki

Publiczny basen kąpielowy według projektu Stanisława Świątkiewicza został wybudowany w 1939 r. w pobliżu kortów tenisowych, przy obecnej ul. Kalwaryjskiej. Koszt tej inwestycji wyniósł 44.384,99 zł, a na jego budowę zużyto 222 ton cementu. Obiekt otwarto tuż przed II wojną światową dzięki staraniom ówczesnego burmistrza Tadeusza Bolduana. Przez wiele lat korzystały z niego pokolenia wejherowian. Miał 66 metrów długości i 20 metrów szerokości, wydzielony brodzik dla dzieci a zasilany był ...
Publiczny basen kąpielowy według projektu Stanisława Świątkiewicza został wybudowany w 1939 r. w pobliżu kortów tenisowych, przy obecnej ul. Kalwaryjskiej. Koszt tej inwestycji wyniósł 44.384,99 zł, a na jego budowę zużyto 222 ton cementu. Obiekt otwarto tuż przed II wojną światową dzięki staraniom ówczesnego burmistrza Tadeusza Bolduana. Przez wiele lat korzystały z niego pokolenia wejherowian. Miał 66 metrów długości i 20 metrów szerokości, wydzielony brodzik dla dzieci a zasilany był wodą z naturalnego źródła. Przez lata, otwarcie w czerwcu kąpieliska było znakiem, że w Wejherowie rozpoczęły się wakacje. Jeszcze w latach 80. obiekt przeżywał prawdziwe oblężenie. Z każdym rokiem coraz bardziej popadał w ruinę, a w 1990 r. został zamknięty.

Wejherowo. Basen pływacki K.S. Gryf. Fot. J. Uklejewski.