Kamienny most kolejowy (rz. Osobłoga / Racławice Śląskie) - dawny

Most był obiektem kamiennym składający się z 5 filarów połączonych łukami pełnymi (arkady), mającym długość około 80-90 metrów i wysokość około 18 metrów. Już w czasie swojej budowy był to największy obiekt mostowy ziemi prudnickiej. Jego konstrukcja przypominała typowe kamienne mosty i wiadukty kolejowe budowane pod koniec XIX wieku w dawnym Śląsku. Budowę mostu w Racławicach ukończono prawdopodobnie jeszcze w 1875 roku.
10 lipca 1903 roku tereny dawnego powiatu prudnickiego nawiedziła największa ...
10 lipca 1903 roku tereny dawnego powiatu prudnickiego nawiedziła największa powódź w historii tej okolicy. Opady były tak silne, że w wielu miejscach podmyte zostały nasypy kolejowe - arkadowy kamienny most nie wytrzymał naporu wody i runął . Konstruktorzy kamiennego mostu nie przewidzieli , że malutka rzeka Osobłoga może wezbrać na tyle mocno, by podmyć filary obiektu. Bezpośrednią przyczyną zawalenia okazało się "zbyt płytkie osadzenie fundamentów filarów mostu przez co rzeka podmyła je i wycisnęła ku górze". Po zawaleniu mostu pozostały zwisające szyny – widoczne na zdjęciu
Źródło – na podstawie

Racławice Śląskie. Stary i nowy most kolejowy oraz apteka.