Kościół ewangelicki (nie istnieje)

Evangelische Kirche, Friedrichskirche

Trzeci kościół ewangelicki w Świebodzinie powstał na fundamentach drugiej świątyni (budowana w latach 1691-1694). W roku 1746 zbór zubożony przez wieloletnie wojny, zgromadził wystarczające fundusze na jego budowę i w tym samym roku wmurowany został kamień węgielny. Budowę zakończono cztery lata później. Świątynia wzniesiona w technologii muru pruskiego miała prostą, skromną bryłę, bez ozdób. Przed rokiem 1880 wyburzono drewnianą wieżę, ponieważ groziła zawaleniem. Na początku lat 90. XIX wieku społeczność ...
Trzeci kościół ewangelicki w Świebodzinie powstał na fundamentach drugiej świątyni (budowana w latach 1691-1694). W roku 1746 zbór zubożony przez wieloletnie wojny, zgromadził wystarczające fundusze na jego budowę i w tym samym roku wmurowany został kamień węgielny. Budowę zakończono cztery lata później. Świątynia wzniesiona w technologii muru pruskiego miała prostą, skromną bryłę, bez ozdób. Przed rokiem 1880 wyburzono drewnianą wieżę, ponieważ groziła zawaleniem. Na początku lat 90. XIX wieku społeczność wiernych zaakceptowała potrzebę budowy nowego kościoła. 26 czerwca 1898 świątynię zamknięto. Latem 1898 roku trzecią świątynię rozebrano aby w jej miejscu wybudować czwarty kościół dla ewangelików w Świebodzinie.

Trzeci kościół ewangelicki w Świebodzinie powstał na fundamentach ...