Kościół św. Jadwigi - wnętrze

XV w.

Kościół św. Jadwigi (Kapelle st. Hedwigi – H. Lutsch). Z Wysockiem jest o tyle problem, że dokumenty kościelne spłonęły w 1813 roku w Brenniku. Niewiele więc wiadomo na temat historii świątyni. Bożena Steinborn uważa, że formy architektury pozwalają typować powstanie kościoła na wiek XV. Oprócz swoistego uroku małej świątyni jest jeden element, który ją wyróżnia spośród kościołów regionu. O tym dalej.
Niewielka budowla z kamienia łamanego jednonawowa z wyodrębnionym prezbiterium zamkniętym trzema ...
Niewielka budowla z kamienia łamanego jednonawowa z wyodrębnionym prezbiterium zamkniętym trzema blokami ośmioboku. Dach dwuspadowy, nad prezbiterium trójspadowy, kryty łupkiem. W centralnej części sygnaturka. Okna półokrągłe w ścianie południowej i ostrołukowe w ścianie północnej. Sufit drewniany z dekoracją geometryczną i malowidłami
W ścianie zachodniej portal węgarowy z maswerkiem z bazami sfazowanymi. W kruchcie południowej dwuramienny, ścięty portal o formach późnogotyckich. W ścianie południowej portal ostrołukowy, zamurowany w 2/3 z zachowaną archiwoltą.
W elewacji północnej płaskorzeźba (Matka Boska Bolesna?)
Wyposażenie:
Sakramentarium obwiedzione prostym kwadratowym obramowaniem z XVI lub XV w. (Lutsch). W ścianie północnej nisza (powstała w wyniku zamurowania wejścia od północy) w formie portalu węgarowego, ostrołukowego, prawdopodobnie miejsce ekspozycji figury Matki Boskiej Bolesnej w stylu barokowym, o której pisze Bożena Steinborn. Obecnie pusta, z małą, współczesną figurką.
Ołtarz kamienny (mensa ołtarzowa) z dekoracją w formie krzyża trójlistnego (św. Łazarza), z nastawą XIX-wieczną z wizerunkiem św. Jadwigi, zwieńczoną pinaklami. Po prawej ręce wizerunek prawdopodobnie św. Elżbiety Węgierskiej (jej siostrzenicy), po lewej chyba św. Józefa z Nazaretu. Ambona (XIX-wieczna?) z wizerunkami Apostołów: św. Marka, św. Jana, św. Mateusza, św. Łukasza.
Najważniejszym elementem wyposażenia jest obraz z przedstawieniem Ukrzyżowania. Jest to jedno ze skrzydeł nastawy ołtarzowej z 2 poł. XV wieku. Wymiary: 223 x 94 cm. Materiały: tempera, folia złota i srebrna, drewno.
Maria jest na obrazie w ciemnobłękitnym płaszczu z różową podszewką, św. Jan w cynobrowoczerwonym płaszczu i w oliwkowozielonej sukni; perizonium Chrystusa szarawe, krzyż brunatny, u dołu czaszki („Malarstwo gotyckie w Polsce”). Obecnie, po konserwacji wtórne złocenia, nimby okonturowane, inskrypcja INRI dodana w okresie późniejszym.
Emocje na twarzy Marii oraz gest św. Jana wskazują, że przedstawienie odbiega od lirycznej stylowości ówczesnej rzeźby czeskiej.
Na ścianie zewnętrznej epitafia:
Podwójne epitafium poświęcone synom Fierdinandvsa Löpolda von Lemieller. Lewa strona dotyczy Avgvsta Antona, urodzonego w 1708 roku a zmarłego 25 stycznia 1711 roku. Natomiast prawa strona dotyczy Fierdinandvsa Avgvsta, zmarłego 8 dni po urodzeniu 14 kwietnia 1717 roku

Barokowe epitafium Marii Veronici zd. Vogt z Wirek, która w 1771 roku wyszła za mąż za Antona Schumanna a po owdowieniu za Franza Josepha Tillgnera, z którym miała 7 dzieci. Zmarła 24 czerwca 1811 roku o godz. 12.00 przeżywszy 58 lat.
(„Dokumenty Śląska”)
Na cmentarzu, w sąsiedztwie kościoła kaplica / mauzoleum/ z 1885 roku rodziny von Vietze.