Restauracja u Toma

Brauerei Peschel

1641 / koniec XIX w.

Świebodzińskie piwowarstwo ma wielowiekową tradycję. Pierwszy browar mógł już istnieć przed wielkim pożarem miasta w roku 1522. W XVI wieku w mieście mogło funkcjonować nawet 60 domowych browarów. W roku 1882 Hieronymus Peschel zakupił stary browar przy Rynku, funkcjonujący od niemal 250 lat. Prawdopodobnie, tak jak inne budynki w ówczesnym czasie, był to obiekt drewniany. Po 10 latach Peschel dokupił sąsiednie działki i pod koniec XIX wieku wzniósł na nich nowe murowane obiekty. Po wyburzeniu starego ...
Świebodzińskie piwowarstwo ma wielowiekową tradycję. Pierwszy browar mógł już istnieć przed wielkim pożarem miasta w roku 1522. W XVI wieku w mieście mogło funkcjonować nawet 60 domowych browarów. W roku 1882 Hieronymus Peschel zakupił stary browar przy Rynku, funkcjonujący od niemal 250 lat. Prawdopodobnie, tak jak inne budynki w ówczesnym czasie, był to obiekt drewniany. Po 10 latach Peschel dokupił sąsiednie działki i pod koniec XIX wieku wzniósł na nich nowe murowane obiekty. Po wyburzeniu starego browaru w ich miejscu (w roku 1901) wybudował kamienicę (obecnie nr 14) z piwiarnią. Później tradycje piwowarskie kontynuował jego syn Richard. W roku 1934 Richard Peschel rozbudował browar o słodownię (niektóre źródła podają, ze stało się to w roku 1935). Charakterystycznym obiektem słodowni jest komin, na którym zachowały się inicjały inwestora: RP (od Richard Peschel) i data budowy (1934). Browar słynął z piwa "Złoty Peschel". Produkcję wstrzymano w roku 1944. Chociaż po wojnie jej nie wznowiono, to browar nadal istniał generując tylko koszty. Początkowo podlegał pod browar w Zbąszyniu a środki na jego utrzymanie łożył Centralny Zarząd Przemysłu Fermentacyjnego oddział w Bydgoszczy. W roku 1950 browar przeszedł pod zarząd Lubuskich Zakładów Piwowarsko Słodowniczych w Zielonej Górze. W roku 1953 budynki po browarze przejęło miasto. Później użytkowała je Spółdzielnia Spożywców a następnie Spółdzielnia Inwalidów "Postęp". W latach 70. montowano tu siedzenia do małych fiatów. Obecnie w głównym budynku produkcyjnym browaru przy ul. Wiejskiej 1 działa Restauracja u Toma.

Restauracja u Toma przy ul. Wiejskiej 1 w Świebodzinie.
    Świebodzin. Zbliżenie na komin słodowni miejscowego browaru Peschela. ...