Szkoła Podstawowa

Do roku 1835 naukę czytania i pisania dla dzieci w Dłużynie prowadzili miejscowi organiści w nieistniejącym już budynku przy głównej drodze prowadzącej do wsi. Budynek ten wzniesiony z kamienia i gliny, kryty strzechą, służył celom edukacyjnym do roku 1841. Wówczas powstała tzw. organistówka (obecnie miejska świetlica i klubo-kawiarnia), w której odbywały się lekcje, próby chóru, zespołu muzycznego i teatralnego a także różne spotkania (Towarzystwa Wstrzemięźliwości, Kółka Rolniczego, Kółka Włościanek). ...
Do roku 1835 naukę czytania i pisania dla dzieci w Dłużynie prowadzili miejscowi organiści w nieistniejącym już budynku przy głównej drodze prowadzącej do wsi. Budynek ten wzniesiony z kamienia i gliny, kryty strzechą, służył celom edukacyjnym do roku 1841. Wówczas powstała tzw. organistówka (obecnie miejska świetlica i klubo-kawiarnia), w której odbywały się lekcje, próby chóru, zespołu muzycznego i teatralnego a także różne spotkania (Towarzystwa Wstrzemięźliwości, Kółka Rolniczego, Kółka Włościanek). Obecna szkoła powstała w roku 1903. Z czasem w miejscu dawnych mieszkań nauczycielskich na poddaszu urządzono dwie klasy, sekretariat, gabinet dyrektora, pokój nauczycielski i sanitariaty. Więcej historii: .

Szkoła Podstawowa w Dłużynie (powiat leszczyński). Zdjęcie z jadącego ...