Kościół Narodzenia NMP

Kirche

2 poł. XIII w.

Kościół pochodzi z 2 poł. XIII w., z okresu przejścia romanizmu w gotyk, z kostki granitowej, salowy, na planie prostokąta, z wyodrębnionym prostokątnym chórem i wieżą od zachodu, która jest szersza niż nawa; od zachodu 3-uskokowy portal, przesklepiony-jak wszystkie otwory okienne ostrym łukiem; w szczytowej ścianie chóru we wnętrzu 3 ostrołukowe okna, w układzie piramidalnym; po obu stronach-2 małe wnęki łączące partie ściany ze szczytem; górna część wieży prawdopodobnie przebudowana w 1910 r. ...
Kościół pochodzi z 2 poł. XIII w., z okresu przejścia romanizmu w gotyk, z kostki granitowej, salowy, na planie prostokąta, z wyodrębnionym prostokątnym chórem i wieżą od zachodu, która jest szersza niż nawa; od zachodu 3-uskokowy portal, przesklepiony-jak wszystkie otwory okienne ostrym łukiem; w szczytowej ścianie chóru we wnętrzu 3 ostrołukowe okna, w układzie piramidalnym; po obu stronach-2 małe wnęki łączące partie ściany ze szczytem; górna część wieży prawdopodobnie przebudowana w 1910 r. Kościół bez wieży ma 19 m długości i 7,60 m szerokości.
Źródło-: Archidiecezja Szczecińsko-Kamieńska

Stare Objezierze - dwór i kościół.