Wiatrak koźlak "Tomasz"

Thomas Windmühle

Wiatrak koźlak "Tomasz" stoi w Grodzisku Wielkopolskim. Na tym terenie nie zachował się żaden oryginalny młyn wiatrowy. W roku 2009 władze miasta odkupiły osiemnastowieczny koźlak stojący we wsi Dąbcze koło Leszna. Wybudowany został w roku 1766. Był on w posiadaniu rodziny Thomas do przełomu XIX i XX wieku. Kolejnymi właścicielami byli Stanisław Cyprian, później Jan Kaźmierczak. Restaurowany w 1864. W roku 1885 cieśla Hallmer zmodernizował młyn przez dodanie dodatkowego złożenia kamieni młyńskich ...
Wiatrak koźlak "Tomasz" stoi w Grodzisku Wielkopolskim. Na tym terenie nie zachował się żaden oryginalny młyn wiatrowy. W roku 2009 władze miasta odkupiły osiemnastowieczny koźlak stojący we wsi Dąbcze koło Leszna. Wybudowany został w roku 1766. Był on w posiadaniu rodziny Thomas do przełomu XIX i XX wieku. Kolejnymi właścicielami byli Stanisław Cyprian, później Jan Kaźmierczak. Restaurowany w 1864. W roku 1885 cieśla Hallmer zmodernizował młyn przez dodanie dodatkowego złożenia kamieni młyńskich i koła palecznego. Wiatrak wpisany został do rejestru zabytków nieruchomych w dniu 28.03.1988, sygn. 1077/A. Po zakupieniu go przez władze Grodziska, w roku 2011 został rozebrany w Dąbczu i na nowo złożony w Grodzisku Wielkopolskim.
/Petroniusz, Centralna Baza Danych o Młynach w Polsce/

Wiatrak Tomasz z 1766 roku. Do roku 2011 stał we wsi Dąbcze koło ...