Zalew Miejski w Łęczycy

lata 50 XX w.

Zalew miejski w Łęczycy (a w zasadzie są dwa). Powstały na początku lat 50. poprzedniego stulecia. Systematycznie zasilane przez Czartówkę dopływ Bzury, zamulane i zanieczyszczane szlamem, dopiero na początku lat 2000 doczekały się inwestycji, dzięki którym pogłębiono i oczyszczono niecki. e prace pozwoliły na przekazanie lokalnej społeczności obiektów gruntownie zmodernizowanych, gdzie oprócz uprawiania sportów wodnych i wędkarstwa, będzie można oddawać się rekreacji. Nie tylko przez samych mieszkańców ...
Zalew miejski w Łęczycy (a w zasadzie są dwa). Powstały na początku lat 50. poprzedniego stulecia. Systematycznie zasilane przez Czartówkę dopływ Bzury, zamulane i zanieczyszczane szlamem, dopiero na początku lat 2000 doczekały się inwestycji, dzięki którym pogłębiono i oczyszczono niecki. e prace pozwoliły na przekazanie lokalnej społeczności obiektów gruntownie zmodernizowanych, gdzie oprócz uprawiania sportów wodnych i wędkarstwa, będzie można oddawać się rekreacji. Nie tylko przez samych mieszkańców Łęczycy, ale też licznie miasto odwiedzających turystów.

Łęczyca. Widok ogólny miasta i zalew. Fot. P. Krassowski.