Kapliczka św. Jana Nepomucena

Na ul. Pułaskiego Kazimierza 25, na terenie Przedsiębiorstwa Zaopatrzenia Rolnictwa „Agra nowa", tuż za bramą wjazdową, po prawej stronie znajduje się kamienna, murowana i otynkowana, nakryta daszkiem kapliczka Św. Jana Nepomucena. Dawniej we frontowej niszy znajdowała się drewniana polichromowana, przemalowana farbą olejną i mocno zniszczona figura św. Jana Nepomucena. Niestety została ona skradziona, w biały dzień, po 2000 roku. Dziś w niszy zamiast figury świętego zamocowany wieszak, na którym ...
Na ul. Pułaskiego Kazimierza 25, na terenie Przedsiębiorstwa Zaopatrzenia Rolnictwa „Agra nowa", tuż za bramą wjazdową, po prawej stronie znajduje się kamienna, murowana i otynkowana, nakryta daszkiem kapliczka Św. Jana Nepomucena. Dawniej we frontowej niszy znajdowała się drewniana polichromowana, przemalowana farbą olejną i mocno zniszczona figura św. Jana Nepomucena. Niestety została ona skradziona, w biały dzień, po 2000 roku. Dziś w niszy zamiast figury świętego zamocowany wieszak, na którym zawieszone kwiaty. W tympanonie płaskorzeźba Oka Opatrzności Bożej. Nisza flankowana półkolumnami wtopionymi w ścianę, nad niszą zdobienie w formie dwóch liści. Stan techniczny kapliczki dostateczny. [J.B. z Kłodzka]

Google Maps:

Kapliczka św. Jana Nepomucena.