Dom nr 24 (dom Carla Goldmanna)

Dom nr 24 przy pl. Niepodległości w Nowym Tomyślu nazywany jest domem Carla Goldmanna. Ten zasłużony mieszkaniec Nowego Tomyśla urodził się 25 lipca 1863 roku. Lokalnej społeczności dał się poznać jako miłośnik historii i dziejów rodzinnego miasta i okolic. Mówiło się o nim, że "podnosi każdy kamień, o który się potyka". Spisał wiele relacji dotyczących historii Nowego Tomyśla (m.in. zbioru pieczęci wsi olęderskich czy okolicznych wiatraków i młynów wodnych). Goldmann zmarł 19 lutego 1937 roku, pochowano ...
Dom nr 24 przy pl. Niepodległości w Nowym Tomyślu nazywany jest domem Carla Goldmanna. Ten zasłużony mieszkaniec Nowego Tomyśla urodził się 25 lipca 1863 roku. Lokalnej społeczności dał się poznać jako miłośnik historii i dziejów rodzinnego miasta i okolic. Mówiło się o nim, że "podnosi każdy kamień, o który się potyka". Spisał wiele relacji dotyczących historii Nowego Tomyśla (m.in. zbioru pieczęci wsi olęderskich czy okolicznych wiatraków i młynów wodnych). Goldmann zmarł 19 lutego 1937 roku, pochowano go na cmentarzu ewangelickim przy ul. Komunalnej. Willa Goldmanna posiada symetryczną eklektyczną elewację z klasycyzującą dekoracją.
/Petroniusz za tablicą informacyjną/

Nowy Tomyśl. Dom Carla Goldmanna (lokalnego historyka) i jego ...