Kościół NMP Nieustającej Pomocy

Katholische Kirche

1896 / rozbudowa (wieża) 1925 r.

Budowla kościoła została konsekrowana 3 marca 1896. Reprezentuje styl neoromański. Wybudowana świątynia nie miała wieży i była jednocześnie kaplicą cmentarną. Duszpasterstwo pełnili wikariusze parafii wytomyskiej, którzy rezydowali w Nowym Tomyślu. Po odzyskaniu niepodległości liczba katolików w mieście wzrosła. W związku z tym 1 kwietnia 1924 została wydzielona odrębna parafia w Nowym Tomyślu, od 24 czerwca 1925 już jako samodzielna jednostka administracyjna. W 1925 świątynia została rozbudowana ...
Budowla kościoła została konsekrowana 3 marca 1896. Reprezentuje styl neoromański. Wybudowana świątynia nie miała wieży i była jednocześnie kaplicą cmentarną. Duszpasterstwo pełnili wikariusze parafii wytomyskiej, którzy rezydowali w Nowym Tomyślu. Po odzyskaniu niepodległości liczba katolików w mieście wzrosła. W związku z tym 1 kwietnia 1924 została wydzielona odrębna parafia w Nowym Tomyślu, od 24 czerwca 1925 już jako samodzielna jednostka administracyjna. W 1925 świątynia została rozbudowana o przęsło frontowe i wieżę według projektu architekta Michała Preislera.
Za portalem Wikipedia

Nowy Tomyśl na pocztówce litograficznej przy końcu XIX wieku.