MENU
Pałac Kamieniec.

Dodał: Zbigniew Waluś° - Data: 2020-11-21 21:08:17 - Odsłon: 27
24 stycznia 2020

Data: 2020:01:24 15:01:14   ISO: 110   Ogniskowa: 18 mm   Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D5100   Przysłona: f/8   Ekspozycja: 10/2500 s  


Po 1945 r. dobra rodziny von Seherr-Thoss zostały znacjonalizowane. Pałac i folwark w Kamieńcu użytkowany był przez Państwowe Gospodarstwo Rolne. Dawna rezydencja do 2005 r. pełniła funkcję budynku mieszkalnego. W 2009 r. zdewastowany zabytek przeszedł w ręce prywatne, w maju 2011 r. rozpoczął się jego generalny remont. W przyszłości obiekt będzie pełnił funkcje hotelowe i mieszkalne. Pałac wraz z otaczającym go parkiem są ogrodzone, wejście na teren możliwe za zgodą właścicieli. Postęp prac można śledzić na bieżąco na profilu obiektu na Facebooku. W trakcie prac budowlanych przy pałacu w Kamieńcu znaleziono kamień węgielny z datą 1780 roku. Oznacza to, że budynek został wzniesiony jako siedziba zarządcy folwarku, należącego do właściciela państwa Korytów (Herrschaft Koritau). Pierwotny, zapewne barokowy budynek, prawdopodobnie w latach trzydziestych przebudował Karl Eduard Grandke. Po przeprowadzonej rozbudowie źródło z 1845 roku po raz pierwszy wymienia rezydencję w Kamieńcu. W 1883 roku rodzina von Seherr-Thoss przeprowadziła kolejną przebudowę. Dwór został przekształcony i powiększony o dodatkowe skrzydło. Budynek murowany z kamienia i cegły, potynkowany, w wyniku przebudowy uzyskał nieregularną bryłę, urozmaiconą przez ryzalit, przybudówki i wydatny wykusz. Pałac dwuskrzydłowy, założony na planie zbliżonym do litery „L”, podpiwniczony, częściowo dwu- częściowo trzykondygnacyjny, z mieszkalnym poddaszem, nakryty dachem trzyspadowym oraz mansardowym z lukarnami. Elewacje o podziałach ramowych, okna w prostokątnych opaskach, nad niektórymi trójkątne nadokienniki. Pierwotnie fasadą obiektu była elewacja południowa korpusu. Siedmioosiowa, z centralnym piętrowym trzyosiowym ryzalitem, mieszczącym główne wejście do budynku. Ryzalit wieńczy trójkątny przyczółek z okulusem. Po przebudowie w 1883r. główne wejście do pałacu umieszczono w elewacji wschodniej. Ozdobiono je portalem ujętym pilastrami i zwieńczonym przerywanym przyczółkiem oraz kartuszem herbowym rodziny von Seherr-Thoss. Układ wnętrz dwutraktowy, z klatką schodową mieszczącą się w dobudówce pomiędzy dwoma skrzydłami.
Do pałacu przylega niewielki park krajobrazowy. W nim pozostałości ruin dawnej herbaciarni. W pobliżu zrujnowane budynki gospodarcze folwarku i pełniąca funkcje mieszkalne dawna oficyna. Za . Właściciel: Katarzyna i Wojciech Hutni.

  • /foto/4966/4966052m.jpg
    1910
  • /foto/5659/5659032m.jpg
    1916
  • /foto/317/317930m.jpg
    2009 - 2010
  • /foto/317/317926m.jpg
    2010
  • /foto/317/317927m.jpg
    2010
  • /foto/4311/4311097m.jpg
    2013
  • /foto/4337/4337635m.jpg
    2013
  • /foto/5282/5282833m.jpg
    2015
  • /foto/5514/5514102m.jpg
    2015
  • /foto/5518/5518476m.jpg
    2015
  • /foto/5518/5518477m.jpg
    2015
  • /foto/5518/5518478m.jpg
    2015
  • /foto/5518/5518479m.jpg
    2015
  • /foto/5521/5521014m.jpg
    2015
  • /foto/5521/5521445m.jpg
    2015
  • /foto/5521/5521446m.jpg
    2015
  • /foto/5540/5540045m.jpg
    2015
  • /foto/5839/5839977m.jpg
    2016
  • /foto/6320/6320573m.jpg
    2016
  • /foto/6320/6320643m.jpg
    2016
  • /foto/6322/6322589m.jpg
    2016
  • /foto/6323/6323489m.jpg
    2016
  • /foto/6323/6323729m.jpg
    2016
  • /foto/6323/6323799m.jpg
    2016
  • /foto/6323/6323808m.jpg
    2016
  • /foto/9024/9024830m.jpg
    2020
  • /foto/9030/9030724m.jpg
    2020

Zbigniew Waluś°

Poprzednie: Wnętrza pałacowe Strona Główna Następne: Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. A. Świętochowskiego