Hnatowe Berdo (1187 m n.p.m.)

Hnatowe Berdo – górski szczyt, usytuowany na wysokości 1187 m n.p.m. Mało wybitna, niewyróżniająca się ze swojego otoczenia kulminacja Połoniny Wetlińskiej (masyw górski i połonina w Bieszczadach Zachodnich. Położone jest na zachód od Osadzkiego Wierchu, jako zakończenie krótkiego bocznego grzbietu. Część szczytowa pokryta jest połoniną. Jest jednym z najczęściej odwiedzanych miejsc w Bieszczadach). Wierzchołek szczytu nie jest dostępny dla turystów. Nie prowadzi do niego żaden oficjalnie wytyczony ...
Hnatowe Berdo – górski szczyt, usytuowany na wysokości 1187 m n.p.m. Mało wybitna, niewyróżniająca się ze swojego otoczenia kulminacja Połoniny Wetlińskiej (masyw górski i połonina w Bieszczadach Zachodnich. Położone jest na zachód od Osadzkiego Wierchu, jako zakończenie krótkiego bocznego grzbietu. Część szczytowa pokryta jest połoniną. Jest jednym z najczęściej odwiedzanych miejsc w Bieszczadach). Wierzchołek szczytu nie jest dostępny dla turystów. Nie prowadzi do niego żaden oficjalnie wytyczony szlak. Z rzadkich w Polsce roślin występuje tutaj tojad bukowiński.
Legenda głosi, że w tym miejscu mógł stać zamek, świadczy nazwa wzgórza. Właścicielem zamku, który miał być wzniesiony w tym miejscu, był bowiem rycerz szlachcic, Ignacy zwany Hnatem. Podczas najazdu Tatarów, nie chcąc wpaść w ich niewolę, zdecydował się na ucieczkę. Jednak pośliznął się na skale i spadł w przepaść. To właśnie na jego część, wzgórze miało zostać nazwane Hnatowym Berdem.

Bieszczady - Wetlina. Widok na Hnatowe Berdo. Fot. T. Sumiński.