Obóz Służby Pracy Rzeszy 1/84 (dawny)

Zakład włókienniczy 2 (nie istnieje)

Carl Eichmann Züllichauer Tuchfabrik AG

Nie istnieje

Zakład włókienniczy Wilhelma Kuckucka przy ul. Okrężnej w Sulechowie istniał już przed rokiem 1847. Później fabryka została wykupiona przez Carla Eichmanna. W latach 20. zakład rozbudowano. Powstały wtedy m.in.: przędzalnia, dwie tkalnie, snowalnie, zgrzeblarnie, magazyny, szopy na towar, wiata dla pojazdów oraz nowy komin o wysokości 50 metrów. W latach 30. dwudziestego wieku władze miasta Sulechów odkupiły od fabrykanta tkalnię wybudowaną w roku 1925, urządzając w nim Obóz Pracy Służby Pracy Rzeszy ...
Zakład włókienniczy Wilhelma Kuckucka przy ul. Okrężnej w Sulechowie istniał już przed rokiem 1847. Później fabryka została wykupiona przez Carla Eichmanna. W latach 20. zakład rozbudowano. Powstały wtedy m.in.: przędzalnia, dwie tkalnie, snowalnie, zgrzeblarnie, magazyny, szopy na towar, wiata dla pojazdów oraz nowy komin o wysokości 50 metrów. W latach 30. dwudziestego wieku władze miasta Sulechów odkupiły od fabrykanta tkalnię wybudowaną w roku 1925, urządzając w nim Obóz Pracy Służby Pracy Rzeszy 1/84. Również w latach 30. część zakładu kupił Georg Töfflinger urządzając w nim swoją fabrykę włókienniczą. Do czasów współczesnych nie przetrwał żaden budynek dawnej fabryki włókienniczej.
/Petroniusz za za FB / Sulechów dawniej/

Fragment archiwalnego planu Sulechowa z zaznaczoną fabryką włókienniczą ...