Pomnik poległych w strajku chłopskim

23 sierpnia 1937 r. chłopi przystąpili do zorganizowanego przez Stronnictwo Ludowe strajku, który miał w Kasince Małej przebieg jeden z najdramatyczniejszych. Przy osiedlu Szczypki doszło do starcia policji uzbrojonej w karabiny z główną grupą strajkujących; zginęło 9 chłopów (Franciszek Widzisz, Władysław Kucharczyk, Andrzej Płoskonka, Franciszek Jakubiak, Józef Ciężak, Józef Jakubiak, Jan Piwowarski, Stanisław Bolisęga i Franciszek Cyrek), a wielu zostało rannych. Dla upamiętnienia tego tragicznego ...
23 sierpnia 1937 r. chłopi przystąpili do zorganizowanego przez Stronnictwo Ludowe strajku, który miał w Kasince Małej przebieg jeden z najdramatyczniejszych. Przy osiedlu Szczypki doszło do starcia policji uzbrojonej w karabiny z główną grupą strajkujących; zginęło 9 chłopów (Franciszek Widzisz, Władysław Kucharczyk, Andrzej Płoskonka, Franciszek Jakubiak, Józef Ciężak, Józef Jakubiak, Jan Piwowarski, Stanisław Bolisęga i Franciszek Cyrek), a wielu zostało rannych. Dla upamiętnienia tego tragicznego wydarzenia powstał kamienny pomnik. Zabici chłopi pochowani zostali we wspólnym grobie na miejscowym cmentarzu. Na płycie pamiątkowej wyryte są ich nazwiska i napis: „Bohaterom poległym w strajku chłopskim w Kasince Małej 23 VIII 1937 r.”.

Kasinka Mała. Pomnik upamiętniający poległych w strajku chłopskim ...