Dom nr 5 (dawny), ul. Kolegiacka, Opole
kitapczy: Jeszcze jedno, najpełniejsze ujęcie budynku przy Conventstraße 5 (ul. Kolegiacka) na zdjęciu lotniczym z 1934 r. Obok (przed drzewem) baszta Artyleryjska, przylegający do niej dom piętrowy z płaskim dachem przy Uferstraße 6 (ul. Nadbrzeżna), dalej domek nr 4 (jasna ściana frontowa za koroną drzewa) oraz nr 2.
Kamienica nr 4, ul. Malczewskiego Kazimierza, Opole
kitapczy: Zakład introligatorski Georga Ciasto, poprzednio należący do Klebela.
kitapczy: To są dwa różne zdjęcia, choć bardzo podobne. Warto zwrócić uwagę na inne cienie kamienicy naprzeciwko.
Stacja kolejowa Kamień Śląski, Kamień Śląski
McAron: Czy to jest to miejsce ?
Śnieżka widziana z..., Karpacz
jawc - Administrator: Moim zdaniem bardziej niż do Śnieżki pasowałoby przypisanie do całych Karkonoszy.
Słupek telekomunikacyjny, ul. Długa, Dalborowice
mika: Nie wiem jak

antypuszka

Ostatnio wyszukiwane hasła

ogrod, Różanka, Podwale, kamienna góra, świdnicka wrocław, schollendorf, Jaworzno, MOST UNIWERSYTECKI, marczów, ogród japoński, Willa Stein, most grunwaldzki, Tiefen, grabiszyńska, gryfów, żary, prochowice, karczewski, sól, jabłonki, legnica, limanowa, limanowa pomnik, karkonosze, Kuźnicza, wałbrzych, RACIBÓRZ, legnica parkowa, leipelt, kino oława, kino odra, Ciekawe, Zamek, Dwor, Dworek, Ruina, Ruiny, Eichborn, Traugutta, afrika, buchenbaude, Klosna, samotnia, brodnica, Junkern, strzecha, maślice, mirsk, swierzawa, Antoniego, kras, jedlina, Baligrodzka, Lange, przejazd kolejowy, Siedzikówny, Danuty Siedzikówny, Łagoszów Mały, nowy sącz, długopole, Widoki ze Śnieżki, MOST TUMSKI, Aleja Średzkich Olimpijczyków, 11 Danuty Siedzikówny, Środa Wielkopolska, pilsudskiego, Plachetka, rondo Lotników Polskich, dom nr 5, karmelkowa kudowa, Gorzów Wielkopolski Sikorskiego, 3 Farna, hallera wrocław, Tomaszów mazowiecki kościuszki tadeusza, powstańców śląskich 49, powstańców śląskich 48, powstańców śląskich 47, powstańców śląskich 46, powstańców śląskich 45, powstańców śląskich 44, powstańców śląskich 42, powstancow sląskich 41, wroclaw rowerowa, 258 Bolesława Krzywoustego, kamienna 145, 266 Bolesława Krzywoustego, 267 Bolesława Krzywoustego, 279 Bolesława Krzywoustego, brzezina, kościół piotra i pawła oława, Festung, Kościół sw rocha oława, 292 Bolesława Krzywoustego, Plan, Konsulat Polski, 290 Bolesława Krzywoustego, Grodzka Jelenia góra, Grodzka je, 289 Bolesława Krzywoustego, Narodowe Forum Muzyki

Legenda o powstaniu Koźla
Autor: Petroniusz (admin)°, Data dodania: 2020-11-15 14:53:22, Aktualizacja: 2020-11-15 14:54:30, Odsłon: 144

Jeszcze w XVII wieku z wieży przy Bramie Raciborskiej zrzucano kozła z pozłacanymi rogami, a w herbie miasta znajdują się trzy koźle głowy.

Pradawna legenda głosi, że przed wiekami w rozlewiskach Odry, nieopodal niewielkiego miasteczka, stał potężny zamek, zamieszkiwany przez trzech braci Kozłów. Chociaż chlubili się oni klejnotem rycerskim, żyli jednak z grabieży kupieckich karawan, które pobliskim szlakiem, łączącym daleką Italię z krajem Pomorzan, wiozły jantar, oliwę i wyroby rzemiosła. Kozłowie byli także bardzo dokuczliwi dla okolicznej ludności. Kiedy nie stało kupców i bursztynowy szlak znacznie opustoszał, napadali na okoliczne wsie i miasteczka, swe haniebne wyprawy organizując głównie nocami. Łuny palących się strzech widoczne były nawet w odległych miejscowościach.

Nic więc dziwnego, że wieści o ich wyczynach szybko dotarły do pana tych ziem, księcia opolsko - raciborskiego - Mieszka I, zwanego Plątonogim. Podejmowane przez niego częste ekspedycje nie były jednak w stanie schwytać rycerzy - rabusiów, zawsze potrafiących na czas ukryć się w trudnym do zdobycia kasztelu. Także na wyznaczoną za ich głowy wysoką nagrodę pieniężną nie było chętnych - wszyscy bowiem bali się okrutników. Tak mijały lata.

Tymczasem, w położonym nieopodal Koźlej warowni gródku żył młody, odważny i sprytny rzeźnik miejski, zwany Jakubem. Nie raz, z racji swej profesji, odwiedzał zamek braci Kozłów, poznał więc tajemnice różnych zakamarków i przejść. Zaoferował on swe usługi księciu. W pewną ciemną, jesienną noc przeprowadził Mieszkowych wojów podziemnym przejściem do lochów, stamtąd zaś do wnętrza zamku. Po krótkiej, acz zażartej walce, zaskoczeni rabusie zostali ujęci. Wkrótce wymierzono im karę, proporcjonalną do popełnionych zbrodni: wszyscy trzej zginęli w odmętach Odry, strąceni z najwyższej wieży własnego zamczyska.

Na pamiątkę tego wydarzenia, dorocznie w dzień św. Jakuba, starszyzna cechu rzeźnickiego organizowała przemarsz ulicami miasta z figurą kozła, którą następnie zrzucano na bruk z wieży przy bramie Raciborskiej. Opustoszały zamek braci Kozłów stopniowo popadał w ruinę - natomiast okoliczne miasteczko się rozwijało. W jego herbie pojawiły się trzy kozie głowy, a zwyczaj pochodu z trzcinowym kozłem w dniu 1 czerwca przetrwał jako świadectwo dawnych wydarzeń.

Herb Koźla

W taki, na poły baśniowy sposób, lokalne podanie opisuje genezę powstania miasta Koźla, na bazie którego już w naszych czasach powstała duża, nowoczesna aglomeracja przemysłowa o nazwie Kędzierzyn-Koźle.

Źródło legendy: archiwalna wersja Portalu Urzędu Miasta Kędzierzyn-Koźle http://portal.kedzierzynkozle.pl/portal/index.php?t=200&id=30729 .

/ / /
/ / / /