Brama Raciborska

Ratiborerthor

Nie istnieje

Brama Raciborska była jedną z bram strzegących ufortyfikowane Koźle. W urbarzu z 1532 roku znajduje się informacja o murach miejskich i wymienione są przy tym dwie bramy: Odrzańska i właśnie Raciborska (są źródła, wg których było ich 3 lub 4). W przeciwieństwie do tej pierwszej, o bramie Raciborskiej wiadomo niewiele ale pewne informacje przynoszą archiwalne ryciny. Na weducie z 1536 roku (widok od strony Odry) widać wieżę Bramy Raciborskiej a przy niej okrągłą basteję z dwoma poziomami strzelnic, ...
Brama Raciborska była jedną z bram strzegących ufortyfikowane Koźle. W urbarzu z 1532 roku znajduje się informacja o murach miejskich i wymienione są przy tym dwie bramy: Odrzańska i właśnie Raciborska (są źródła, wg których było ich 3 lub 4). W przeciwieństwie do tej pierwszej, o bramie Raciborskiej wiadomo niewiele ale pewne informacje przynoszą archiwalne ryciny. Na weducie z 1536 roku (widok od strony Odry) widać wieżę Bramy Raciborskiej a przy niej okrągłą basteję z dwoma poziomami strzelnic, stanowiących zapewne istotne wzmocnienie kozielskiego obwodu. W roku 1642 w trakcie zajęcia miasta przez Szwedów brama została zniszczona. Później ją odbudowano, bo jest widoczna na rycinach z XVIII wieku. W historii budowy kozielskiego kościoła ewangelickiego znajdujemy informację, że na jego lokalizację (rok ok. 1785) wybrano miejsce poza murami miasta, za Bramą Raciborską. Obecnie brama nie istnieje.

Brama Raciborska w murach miejskich Koźla. Znajdowała się w południowo-wschodniej ...

Brama Raciborska na innych fotografiach