Karczma (dawna)

XVIII
rozbiórka po 2006 r.

Karczma z XVIII w - była bez wątpienia jednym z najciekawszych zabytkowych obiektów architektonicznych w obecnym powiecie białobrzeskim. Przez wieki służyła jako karczma i miejsce postoju z noclegiem dla podróżnych. Jej lokalizacja przy popularnym trakcie wschód-zachód była gwarancją jej dobrej egzystencji.
W roku 2006 pod naporem śniegu zawalił się narożnik dachu i przewróciła podtrzymująca go kolumna . Przez pewien czas samorząd gminny i konserwator zabytków starali się skontaktować do spadkobierców, ...
W roku 2006 pod naporem śniegu zawalił się narożnik dachu i przewróciła podtrzymująca go kolumna . Przez pewien czas samorząd gminny i konserwator zabytków starali się skontaktować do spadkobierców, którzy mieszkają we Francji. To miejscowi Żydzi, ocaleni z II wojny. Po awarii sprawa zrobiła się pilniejsza. Wójtowi udało się uregulować sprawy własnościowe i urząd przejął budynek. Wykwaterowano też mieszkających tam ludzi. Wójt odniósł też kolejny poważny sukces, bowiem udało mu się wykreślić z rejestru zabytków karczmę, która przetrwała wszelkie zawirowania historii w ciągu przeszło 200 lat. Ostatecznie , karczma została rozebrana, w jej miejscu zbudowano parking przy urzędzie gminy.
Źródło – portale społecznościowe

Karczma w Promnej