Stadion Sportowy Koźle

Szaniec Neumanna (nie istnieje)

Neumanns-Schanze

Nie istnieje

Szaniec Neumanna, którego budowę rozpoczęto w 1811 roku, miał zabezpieczać przedpole Twierdzy Koźle. Aby dobrze spełnić to zadanie szaniec był połączony z Redutą Większycką za pomocą grobli zalewowej (jej ślady w terenie w postaci usypanego wału istnieją do dzisiaj). Grobla pozwalała w sposób kontrolowany zalać okoliczne tereny aby utrudnić nieprzyjacielowi podejście w pobliże twierdzy. Na terenie szańca znajdował się m.in. wojenny magazyn prochu/amunicji (Kriegs Pulver Magazin). Całość otaczał wał ...
Szaniec Neumanna, którego budowę rozpoczęto w 1811 roku, miał zabezpieczać przedpole Twierdzy Koźle. Aby dobrze spełnić to zadanie szaniec był połączony z Redutą Większycką za pomocą grobli zalewowej (jej ślady w terenie w postaci usypanego wału istnieją do dzisiaj). Grobla pozwalała w sposób kontrolowany zalać okoliczne tereny aby utrudnić nieprzyjacielowi podejście w pobliże twierdzy. Na terenie szańca znajdował się m.in. wojenny magazyn prochu/amunicji (Kriegs Pulver Magazin). Całość otaczał wał ziemny z fosą. Obecnie w miejscu szańca znajduje się Stadion Sportowy Kędzierzyn-Koźle.

Plan Szańca Neumanna (Neumanns-Schanze) w Twierdzy Koźle. Źródło: ...

Szaniec Neumanna (nie istnieje) na innych fotografiach