Wnętrza fabryki (zakładu 1)

Fabryka Celulozy Feldmühle - zakład 1 (nie istnieje)

Cellulose-Fabrik Feldmühle - Anlage 1

Pierwsza fabryka celulozy w Koźlu (później zakład nr 1) powstała w roku 1892 w miejscu dawnej cegielni (zaznaczona na planie z 1889 roku), na terenie "ograniczonym" od północy Kanałem Kłodnickim, od południa linią kolejową, od zachodu - korytem Odry, a od wschodu - obecną ul. Pocztową. Koncesję na produkcję celulozy w tym miejscu firma otrzymała rok wcześniej. Fabryka posiadała własną bocznicę kolejową. Początkowo firma produkowała wyłącznie celulozę na sprzedaż. Z czasem rozszerzyła profil produkcji ...
Pierwsza fabryka celulozy w Koźlu (później zakład nr 1) powstała w roku 1892 w miejscu dawnej cegielni (zaznaczona na planie z 1889 roku), na terenie "ograniczonym" od północy Kanałem Kłodnickim, od południa linią kolejową, od zachodu - korytem Odry, a od wschodu - obecną ul. Pocztową. Koncesję na produkcję celulozy w tym miejscu firma otrzymała rok wcześniej. Fabryka posiadała własną bocznicę kolejową. Początkowo firma produkowała wyłącznie celulozę na sprzedaż. Z czasem rozszerzyła profil produkcji i rozpoczęła wytwarzanie papieru, wykorzystując do tego swój półprodukt (celulozę). Już w roku 1898 fabryka rozbudowała się w kierunku południowym (za linią kolejową) budując tam zakład nr 2 (Anlage 2). W roku 1910 w zakładzie nr 1 znajdowała się m.in. znacznie rozbudowana celulozownia oraz dwie maszyny do produkcji papieru (trzecia była w trakcie instalacji). Zakład nr 1 i 2, rozdzielone linią kolejową (obecnie nr 137), były skomunikowane za pomocą kolejki wąskotorowej. Po roku 1945 część zakładu nr 1 została przekształcona w magazyny Przedsiębiorstwa Hurtu Spożywczego. Przed rokiem 1998 przedsiębiorstwo zostało zlikwidowane. W latach 1998-2012 dawne zabudowania zakładu nr 1 zostały wyburzone.

Koźle Port - charakterystyczne obiekty zabudowy dzielnicy w końcu ...
    Fabryka celulozy w Koźlu.