Rzeźba Hypnosa

Park przypałacowy

Park w stylu angielskim oraz pałac w Sławięcicach (Dzielnica Kędzieryzna-Koźla) wybudował książę Fryderyk Hohenlohe, który w roku 1782 wszedł w posiadanie dóbr sławięcickich. Obecnie jest to jeden z większych parków województwa opolskiego. Znajdują się w nim m.in.: zachowane boczne wejście do pałacu, barokowy pawilon ogrodowy - belweder z 1802 roku, późnoklasycystyczny dom ogrodnika z 1830 roku (w ruinie), mauzoleum książąt Hohenlohe-Ingelfingen z 1790 roku (w ruinie) oraz mogiła zbiorowa powstańców ...
Park w stylu angielskim oraz pałac w Sławięcicach (Dzielnica Kędzieryzna-Koźla) wybudował książę Fryderyk Hohenlohe, który w roku 1782 wszedł w posiadanie dóbr sławięcickich. Obecnie jest to jeden z większych parków województwa opolskiego. Znajdują się w nim m.in.: zachowane boczne wejście do pałacu, barokowy pawilon ogrodowy - belweder z 1802 roku, późnoklasycystyczny dom ogrodnika z 1830 roku (w ruinie), mauzoleum książąt Hohenlohe-Ingelfingen z 1790 roku (w ruinie) oraz mogiła zbiorowa powstańców śląskich z 1921 roku. Park wpisany jest do rejestru zabytków od numerem 832/64 z 21.04.1964 i P–25/57 z 20.12.1957

Park pałacowy w Sławięcicach.
    Wejście do parku w Sławięcicach.