Huta żelaza (nie istnieje)

Eisenhütte

Nie istnieje

Huta żelaza w Sławięcicach powstała w roku 1811, niedaleko pałacu. W roku 1845 wyroby huty zdobyły złoty medal na międzynarodowej wystawie w Berlinie. Do huty doprowadzono odnogę Kanału Kłodnickiego (lub płynącej w pobliżu Kłodnicy), której wody prawdopodobnie służyły do wytwarzania energii. Około połowy XIX wieku przemysł w okolicach Sławięcic zaczął wymierać, stopniowo wypierany przez przemysł górniczy i hutniczy rozwijający się w okolicach Gliwic, Zabrza i Katowic. Do dzisiaj zachował się w ...
Huta żelaza w Sławięcicach powstała w roku 1811, niedaleko pałacu. W roku 1845 wyroby huty zdobyły złoty medal na międzynarodowej wystawie w Berlinie. Do huty doprowadzono odnogę Kanału Kłodnickiego (lub płynącej w pobliżu Kłodnicy), której wody prawdopodobnie służyły do wytwarzania energii. Około połowy XIX wieku przemysł w okolicach Sławięcic zaczął wymierać, stopniowo wypierany przez przemysł górniczy i hutniczy rozwijający się w okolicach Gliwic, Zabrza i Katowic. Do dzisiaj zachował się w stanie ruiny jeden z budynków dawnej huty.

Huta żelaza w Sławięcicach (obecnie dzielnica Kędzierzyna-Koźla). ...
    Huta żelaza w Sławięcicach (dzielnica Kędzierzyna-Koźla). Jest ...