Muzeum Ziemi Kozielskiej

Skrzydło południowe zamku

XVII w.

Skrzydło południowe zamku kozielskiego wzniesiono wzniesiono w XVII wieku. W budynku znajdowała się brama prowadząca na teren zamku (Vorburg), która powstała w XIX wieku. Jeszcze w latach 20. XX wieku skrzydło to istniało, urządzona w nim była restauracja z kręgielnią. W trakcie budowy kręgielni obiekt został wyremontowany, otynkowany, zaopatrzony w krenelaż, wnętrza wyremontowano przystosowując je do celów gospodarczych. Współcześnie ze skrzydła południowego zachowały się piwnice. Ich stan w roku ...
Skrzydło południowe zamku kozielskiego wzniesiono wzniesiono w XVII wieku. W budynku znajdowała się brama prowadząca na teren zamku (Vorburg), która powstała w XIX wieku. Jeszcze w latach 20. XX wieku skrzydło to istniało, urządzona w nim była restauracja z kręgielnią. W trakcie budowy kręgielni obiekt został wyremontowany, otynkowany, zaopatrzony w krenelaż, wnętrza wyremontowano przystosowując je do celów gospodarczych. Współcześnie ze skrzydła południowego zachowały się piwnice. Ich stan w roku 2013 przedstawiał się następująco: "Sklepienia i ściany piwnic skrzydła południowego są silnie zawilgocone, a wytrzymałość cegły i zaprawy w sklepieniach i ścianach jest znacznie obniżona, w wyniku wielosetletnich procesów starzenia się materiałów, znacząco przyspieszonych silnym zawilgoceniem. (...) Ściany piwnic wykonane są z cegły na zaprawie wapiennej, o znacznej grubości wynoszącej w ścianie północnej na koronie 1,15m, dołem 1,35m, a w ścianie południowej na koronie 2,20m, dołem 2,35m (mur obronny). Ściany są jednorodne (nie warstwowe), silnie zawilgocone." W roku 2019, po przeprowadzonej renowacji zamku, w piwnicach skrzydła południowego urządzono salę wystawową Muzeum Ziemi Kozielskiej.

Basteja zamkowa na kolorowanej pocztówce z datą obiegu 5.12.1920 ...
    Rysunek ołówkiem reprodukowany jako litografia, autorstwa Hansa ...