Muzeum Kaszubskie im. Franciszka Tredera

Muzeum Kaszubskie im. Franciszka Tredera w Kartuzach to muzeum w Kartuzach zajmujące się gromadzeniem eksponatów związanych z Kaszubami i zamieszkującą je grupą etniczną. Placówka ta jest wpisana do Państwowego Rejestru Muzeów.

Starania o utworzenie tego muzeum podejmowane były już przed wojną, jednak jej wybuch uniemożliwił to. Głównym inicjatorem był Franciszek Treder. W wyniku jego starań 1 maja 1947 roku dokonano uroczystego otwarcia. Znaczne zasługi w organizacji tej placówki położyło również ...

Starania o utworzenie tego muzeum podejmowane były już przed wojną, jednak jej wybuch uniemożliwił to. Głównym inicjatorem był Franciszek Treder. W wyniku jego starań 1 maja 1947 roku dokonano uroczystego otwarcia. Znaczne zasługi w organizacji tej placówki położyło również Towarzystwo Miłośników Muzeum Kaszubskiego im. dr Aleksandra Majkowskiego w Kartuzach. 1 stycznia 1950 roku doszło do likwidacji Towarzystwa i jednoczesnego upaństwowienia muzeum. 15 kwietnia 1986 willa i budynek gospodarczy Muzeum przy ul. Kościerskiej 1C zostały wpisane do rejestru zabytków, w rejestrze woj. pomorskiego są one pod nr 961.
Placówka posiada bogate zbiory etnograficzne, a także zbiór ludowych instrumentów kaszubskich, takich jak burczybas i diabelskie skrzypce.
Można obejrzeć tu eksponaty związane z dawnym życiem i pracą Kaszubów, ich tradycją i kulturą. W muzeum znajduje się bogata ekspozycja ceramiki oraz haftu kaszubskiego, a także kolekcja XVIII i XIX wiecznych czepców i malowideł na szkle. Ponadto czekają tu na turystów nie lada atrakcje w postaci gry na najstarszym kaszubskim instrumencie, tak zwanych diabelskich skrzypcach, nauka kaszubskiego alfabetu śpiewanego, możliwość zażycia tabaki i kupno oryginalnych, kaszubskich pamiątek. Dobra zabawa i nauka dla odwiedzających w każdym wieku.

Zespół Pieśni i Tańca Kaszuby w salach Muzeum Kaszubskiego.
    Kartuzy. Muzeum Kaszubskie im. Franciszka Tredera, widok na budynek ...