Mostowy Urząd Celny (dawny)

Brückenzollhaus

Nie istnieje

Budynek mostowego urzędu celnego w Koźlu (Brückenzollhaus) znajdował się przy wjeździe na most nad Odrą (obecnie im. Józefa Długosza), przy początkowym odcinku obecnej ul. Racławickiej. Zapewne urzędował w nim miejski poborca, który pobierał myto za przejazd mostem. Na portalu www.lokalna24.pl jest taki opis: "przejazd wozem konnym kosztował 6 halerzy, za przejazd wozu załadowanego zbożem płacono 1 grosz. Myto od przeprowadzenia dużej krowy wynosiło 6, a od małej 2 halerze. Tyle samo kosztowało przepędzenie ...
Budynek mostowego urzędu celnego w Koźlu (Brückenzollhaus) znajdował się przy wjeździe na most nad Odrą (obecnie im. Józefa Długosza), przy początkowym odcinku obecnej ul. Racławickiej. Zapewne urzędował w nim miejski poborca, który pobierał myto za przejazd mostem. Na portalu www.lokalna24.pl jest taki opis: "przejazd wozem konnym kosztował 6 halerzy, za przejazd wozu załadowanego zbożem płacono 1 grosz. Myto od przeprowadzenia dużej krowy wynosiło 6, a od małej 2 halerze. Tyle samo kosztowało przepędzenie pięciu kóz lub owiec". Obecnie budynek nie istnieje.

Most nad Odrą w Koźlu.
    Kolejna wersja kolorystyczna widokówki z przełomu XIX i XX wieku. ...