Pomnik Tadeusza Kościuszki

Na miejscu dawnego ratusza stoi pomnik Tadeusza Kościuszki, wzniesiony przez małogoszczan w 1917 r. Odsłonięcie nastąpiło 17 kwietnia. W czerwcu 1942 r. został zburzony przez Niemców. Ponownie odbudowany i odsłonięty 15 kwietnia 1948 r.
Poniżej oryginalny tekst znaleziony w zalakowanej butelce w trakcie remontu Rynku w 2011 r.
" Pomnik KOŚCIUSZKI wzniesiony przez ofiarne społeczeństwo osady Małogoszcz dnia 17 kwietnia 1917 roku został zburzony i zniesiony przez najeźdźcę hitlerowskiego w czerwcu ...
" Pomnik KOŚCIUSZKI wzniesiony przez ofiarne społeczeństwo osady Małogoszcz dnia 17 kwietnia 1917 roku został zburzony i zniesiony przez najeźdźcę hitlerowskiego w czerwcu 1942 roku podczas wojny. Ponownie odbudowany kosztem osady i gminy Małogoszcz dnia 15 kwietnia 1948 roku."

Kartka znaleziona w zalakowanej butelce podczas remontu Rynku ...
    Pomnik gen. Tadeusza Kościuszki w centralnej części rynku w Małogoszczu. ...