Rewitalizacja basenu portowego

18.12.2019 roku Inwestorzy Vantage Development oraz Rank Progress rozstrzygnęli konkurs na koncepcję zagospodarowania basenu portowego oraz terenu wokół niego w Porcie Popowice. Zwycięski projekt przygotowała Pracownia AiS Andrzej Poniewierka i Witold Śliwa. Koncepcja maksymalnie wykorzystuje potencjał, jaki daje teren basenu portowego. W zamierzeniu inwestorów port ma stać miejscem rekreacji nie tylko dla mieszkańców inwestycji, ale również całej zachodniej części miasta.W zwycięskim projekcie zaproponowano ...
18.12.2019 roku Inwestorzy Vantage Development oraz Rank Progress rozstrzygnęli konkurs na koncepcję zagospodarowania basenu portowego oraz terenu wokół niego w Porcie Popowice. Zwycięski projekt przygotowała Pracownia AiS Andrzej Poniewierka i Witold Śliwa. Koncepcja maksymalnie wykorzystuje potencjał, jaki daje teren basenu portowego. W zamierzeniu inwestorów port ma stać miejscem rekreacji nie tylko dla mieszkańców inwestycji, ale również całej zachodniej części miasta.W zwycięskim projekcie zaproponowano rozwiązania, pozwalające na korzystanie z przestrzeni na wielu poziomach w stosunku do lustra wody. Jednym z czynników branych pod uwagę przez projektantów przy tworzeniu koncepcji były także zmiany klimatyczne. W związku z tym zaproponowano rozwiązania sprzyjające retencji wody na terenie inwestycji, zielony dach czy nabrzeże w formie kaskadowego ogrodu deszczowego. Na terenach przylegających do basenu portowego priorytet nadano ruchowi pieszemu oraz rowerowemu. W kolejnych krokach na podstawie koncepcji, stworzonej przez architektów zostanie opracowany projekt wykonawczy, który następnie zrealizuje Generalny Wykonawca, wybrany do tego zadania.

Teren starego Portu Popowice w trakcie prac budowlanych
    Szalunek dwóch zbiorników betonowych po rozebraniu. Teren w pobliżu ...