Kopijnik mjra Leona Czechowskiego

Pomnik - kopijnik poświęcony pamięci Leona Czechowskiego. Kopijnik ten postawiony został w 2001 r. z inicjatywy konsula Węgier. Leon Czechowski był polskim wojskowym, który wsławił się wielkim zaangażowaniem w walkach narodowowyzwoleńczych w czasie powstań 1861 i 1863 r. Za męstwo w bitwie pod Olszynką Grochowską odznaczony został Orderem Virtuti Militari. W 1849 r. Czechowski przedostał się na teren Węgier,do Siedmiogrodu, gdzie organizował polską piechotę.Generał Józef Bem awansował go do stopnia ...
Pomnik - kopijnik poświęcony pamięci Leona Czechowskiego. Kopijnik ten postawiony został w 2001 r. z inicjatywy konsula Węgier. Leon Czechowski był polskim wojskowym, który wsławił się wielkim zaangażowaniem w walkach narodowowyzwoleńczych w czasie powstań 1861 i 1863 r. Za męstwo w bitwie pod Olszynką Grochowską odznaczony został Orderem Virtuti Militari. W 1849 r. Czechowski przedostał się na teren Węgier,do Siedmiogrodu, gdzie organizował polską piechotę.Generał Józef Bem awansował go do stopnia pułkownika. Zmarł w Jarosławiu i został pochowany na starym cmentarzu.

Kopijnik mjra Leona Czechowskiego.
    Skwer z pomnikiem Przyjaźni Polsko-Węgierskiej i kopijnik mjra ...