Kościół św. Michała Archanioła (stary)

Kościół pod wezwaniem św. Michała Archanioła został wybudowany w 1767 roku, w stylu późnobarokowym - określany jest tu mianem „stary” (w latach 1989–1997 powstał nowy kościół pod tym samym wezwaniem – dlatego „stary” pełni obecnie funkcję kaplicy) . Kościół został wybudowany z inicjatywy Michała Czapskiego, wojewody malborskiego. Jest to budowla murowana o prostokątnym prezbiterium, nawą i zakrystią, dzwonnica umieszczona jest za prezbiterium, a całość otacza stary mur. Wewnątrz zachowało się zabytkowe ...
Kościół pod wezwaniem św. Michała Archanioła został wybudowany w 1767 roku, w stylu późnobarokowym - określany jest tu mianem „stary” (w latach 1989–1997 powstał nowy kościół pod tym samym wezwaniem – dlatego „stary” pełni obecnie funkcję kaplicy) . Kościół został wybudowany z inicjatywy Michała Czapskiego, wojewody malborskiego. Jest to budowla murowana o prostokątnym prezbiterium, nawą i zakrystią, dzwonnica umieszczona jest za prezbiterium, a całość otacza stary mur. Wewnątrz zachowało się zabytkowe wyposażenie, w ołtarzu bocznym znajdziemy obraz Matki Boskiej Bolesnej w stylu barokowym z przełomu XVII i XVIII wieku, natomiast kropielnica z kieleckiego marmuru z XVII wieku pochodzi z pobliskiego pałacu. Zachowały się ty też ławy w stylu późnobarokowym z drugiej połowy XVIII wieku.

Ołtarz obozowy hetmana Stanisława Koniecpolskiego
    Kościół św. Michała Archanioła