Kościół ewangelicko-augsburski

Obiekt wybudowany z inicjatywy Heinricha Dietla, na bazie hali fabrycznej przędzalni czesankowej z 1880 r., zaadaptowanej do potrzeb odprawiania nabożeństw, rozbudowanej ponownie w 1886 r., według projektu Ignatza Grünfelda o wieżę w 1888 r., którą podwyższono w latach 1909 - 1910 r. Ostatecznie budowla nabrała formę eklektyczną z elementami neobaroku.
Na kościele zainstalowano dwie tablice: pamiątkowa, z datą 8 listopada 1880, która odnosi się do budowy hali fabrycznej (względnie pierwszego odprawionego ...
Na kościele zainstalowano dwie tablice: pamiątkowa, z datą 8 listopada 1880, która odnosi się do budowy hali fabrycznej (względnie pierwszego odprawionego w Pogoni nabożeństwa luterańskiego) oraz informacyjna, podająca błędnie, że kościół wybudowano w połowie lat 90 XIX w

Kościół ewangelicko-augsburski z fragmentem zabudowań Przędzalni ...