Kościół Narodzenia NMP

Kościół jest budynkiem drewnianym, jednonawowym konstrukcji zrębowej, z zewnątrz oszalowanym. Orientowany. Do nawy od wsch. przylega mniejsze od niej zamknięte trójbocznie prezbiterium, natomiast od zachodu - zwężająca się ku górze wieża konstrukcji słupowej z kruchtą w przyziemiu, zwieńczona barokowym, blaszanym hełmem z podwójną latarnią i krzyżem. Bryłę kościoła uzupełniają kryte trójspadowymi dachami: przylegająca do prezbiterium od pn. czworoboczna zakrystia, a do boku nawy — druga kruchta. ...
Kościół jest budynkiem drewnianym, jednonawowym konstrukcji zrębowej, z zewnątrz oszalowanym. Orientowany. Do nawy od wsch. przylega mniejsze od niej zamknięte trójbocznie prezbiterium, natomiast od zachodu - zwężająca się ku górze wieża konstrukcji słupowej z kruchtą w przyziemiu, zwieńczona barokowym, blaszanym hełmem z podwójną latarnią i krzyżem. Bryłę kościoła uzupełniają kryte trójspadowymi dachami: przylegająca do prezbiterium od pn. czworoboczna zakrystia, a do boku nawy — druga kruchta. Na pokrytym eternitem oraz blachą dwukalenicowym dachu z szerokim okapem wznosi się wieżyczka sygnaturki zwieńczona blaszanym ostrosłupowym hełmem z latarnią i krzyżem. Wnętrze, w którym znajdują się m. in. późnobarokowe ołtarze główny i boczne oraz ambona, kryje pozorne sklepienie kolebkowe; w prezbiterium jest ono lekko spłaszczone. Belkę tęczową zdobi Grupa Ukrzyżowania z naniesioną datą budowy kościoła „1746”. Chór muzyczny z balustradą wsparty jest na dwóch drewnianych słupach.

Myślniew, osiemnastowieczny drewniany kościół Narodzenia NMP.
    Wejście do kościoła.