Kościół św. Maksymiliana Marii Kolbego

Kirche

XIII/XIVw. (przebudowa XIX w. wieża 1894r.)-odbudowany z ruiny 1974 r.

Kościół gotycki z XIII/XIV w.; przebudowany w XIX w.; z kamienia narzutowego; jednonawowy, na planie prostokąta, z wieżą z 1894 r. od zachodu; dach 2-spadowy ceramiczny; portal w ścianie południowej jest przebudowany i zamurowany w XIX w. Szczyt wschodni i zachodni blendowany z pinaklami; w blendach i w pasie gzymsowym polichromia z ornamentem roślinnym i geometrycznym; wieża na planie kwadratu: 1. kondygnacja kamienna, 2. i 3. ceglana, zwieńczona spiczastym hełmem otoczonym dwoma szczytami blendowanymi. ...
Kościół gotycki z XIII/XIV w.; przebudowany w XIX w.; z kamienia narzutowego; jednonawowy, na planie prostokąta, z wieżą z 1894 r. od zachodu; dach 2-spadowy ceramiczny; portal w ścianie południowej jest przebudowany i zamurowany w XIX w. Szczyt wschodni i zachodni blendowany z pinaklami; w blendach i w pasie gzymsowym polichromia z ornamentem roślinnym i geometrycznym; wieża na planie kwadratu: 1. kondygnacja kamienna, 2. i 3. ceglana, zwieńczona spiczastym hełmem otoczonym dwoma szczytami blendowanymi. Kościół odbudowano z ruiny w 1974 r. We wnętrzu: zabytkowa posadzka ceglana, zrekonstruowany strop drewniany, belkowany; empora chórowa, ławki i wyposażenie kościoła -współczesne.
Źródło - strona parafii

Sąpolnica. Fragment miejscowości z kościołem i zajazd W. Fritza