Restauracja Europejska

Cukiernia Europejska

Obecne wnętrze zostało zaprojektowane z myślą o latach 30 XX wieku, kiedy to w obecnym budynku mieściła się pierwsza Europejska – Cukiernia Europejska powstała 11 września 1929 r. Styl Art Deco w nieco unowocześnionej odsłonie jawi się w szczegółach wystroju takich jak: sofy, wszechobecne lustra, bogate zdobienia baru, ścianki ażurowe, czy charakterystyczne dla epoki efektowne żyrandole.

...."W ostatnich latach Kraków zrzuca ze swych murów modne niegdyś przybudówki, na licach fasad usuwa nieestetyczne ...

...."W ostatnich latach Kraków zrzuca ze swych murów modne niegdyś przybudówki, na licach fasad usuwa nieestetyczne szyldy, jednem słowem dostraja się do pewnego poziomu estetycznego tak słusznie mu się należącego ze względu na zabytkowy charakter miasta. Odkrywa się całą pełnią piękno starożytnych domów, architektura średniowiecza wyłania się powoli w całej swej okazałości. Nowoczesna reklama bardziej treściwa nie wymaga szpecenia architektury. Skromny świetlny napis nad nowo powstałą cukiernią w Rynku głównym mile wabi oko przechodnia. Dekoracja nowoczesna ujęła sklepienie starych murów tej cukierni bez szkody dla całości architektonicznej.
Pewne fragmenty konstrukcji wnętrza podkreśla subtelnie ornament, co w rezultacie daje lekkość w optycznem ujęciu dekoracji.
Meble, lustra, lampy odpowiednio dostrojono do całości. Urządzenie jak widać było pomyślane z pietyzmem dla zabytkowego charakteru wnętrza, wykonanego według projektu i pod kierunkiem specjalisty w tym zakresie p. Czesława Wallisa.
Ludwik Jaśkiewicz "Wnętrze cukierni Europejskiej projektu Czesława Wallisa" w czasopiśmie z 1930 r. pt.
"Rzeczy Piękne"

Kraków. "Wnętrze cukierni Europejskiej projektu Czesława Wallisa" ...