Kościół Najświętszego Serca Pana Jezusa (nowy)

Kościół p.w. Najświętszego Serca Pana Jezusa wzniesiono w latach 1946-48, wedle projektu Adolfa Hanaka z Olzy. Wcześniej był tam kościół zbudowany według projektu Ludwika Schneidera z końca XIX w. , który uległ całkowitemu zniszczeniu podczas działań frontowych w 1945 r. Współczesny kościół jest trójnawową świątynią bazylikową z transeptem. Posiada wieżę uskokowo zwężającą się ku górze, stanowiącą charakterystyczną ...
Kościół p.w. Najświętszego Serca Pana Jezusa wzniesiono w latach 1946-48, wedle projektu Adolfa Hanaka z Olzy. Wcześniej był tam kościół zbudowany według projektu Ludwika Schneidera z końca XIX w. , który uległ całkowitemu zniszczeniu podczas działań frontowych w 1945 r. Współczesny kościół jest trójnawową świątynią bazylikową z transeptem. Posiada wieżę uskokowo zwężającą się ku górze, stanowiącą charakterystyczną dominantę w krajobrazie okolicy. Planuje się umieszczenie na wieży tarasu widokowego z balustradą. W świątyni ołtarz główny architektoniczny z alegoryczną płaskorzeźbą Najświętszego Serca Pana Jezusa adorowanego przez Anioły. Po bokach figury św. Marcina i św. Izydora. Krótki rys historyczny kościoła i parafii oraz fotografie poprzednich świątyń w Rogowie znajdują się w głównym wejściu kościoła. We wnętrzu m. in. współczesny obraz o. Józefa Huwera.
Opis ze strony parafii .

Kościół Najświętszego Serca Pana Jezusa.