Kamienica Pod Trzema Gwiazdami

Fasadę kamienicy Pod Trzema Gwiazdami zdobiły "Trzy gwiazdy" i były od wieków godłem tej kupieckiej kamienicy.
Chwilowo właścicielem "trzech gwiazd" był ks. Kajetan Sołtyk, biskup krakowski, gdy go opanowała myśl zakupienia całej połaci rynku od ulicy Szczepańskiej do Szewskiej.
W końcu XVIII wieku Bonawentura Winkler – podkomorzy halicki adaptował kamienicę na swoją rezydencję. W pierwszej ćwierci XIX wieku nastąpiła modernizacja klasycystyczna dla rodziny Szulców.
W latach 1985-1995 przeprowadzono generalny remont, podczas którego zaadaptowano kamienicę na potrzeby Banku Pekao S.A.: dobudowano czwarte piętro i ściśle powiązano z budynkiem narożnym Rynku Głównego 31.

Kraków. Fragment pierzei zachodniej Rynku Głównego między ul. ...
    Kamienice nr 31, 32, 33.