Miejski Park im. Solidarności

Park miejski Ludwika Waryńskiego

Park przy ul. Dąbrowskiego, czyli Ogród Miejski im. Solidarności w Rzeszowie powstał w wieku XVIII. Początkowo obiekt funkcjonował, jako park im. Ludwika Waryńskiego. Kilka stuleci temu na terenie dzisiejszego obiektu znajdował się ogród klasztorny ojców Reformatów. Po likwidacji obiektu klasztor został zlikwidowany. W miejscu tym utworzono szpital wojskowy oraz magazyny. Przetrwały do dnia dzisiejszego Ogród Miejski powstał w roku 1871. Franciszek Kotula nazywał ten obszar rekreacyjny mianem letniego ...
Park przy ul. Dąbrowskiego, czyli Ogród Miejski im. Solidarności w Rzeszowie powstał w wieku XVIII. Początkowo obiekt funkcjonował, jako park im. Ludwika Waryńskiego. Kilka stuleci temu na terenie dzisiejszego obiektu znajdował się ogród klasztorny ojców Reformatów. Po likwidacji obiektu klasztor został zlikwidowany. W miejscu tym utworzono szpital wojskowy oraz magazyny. Przetrwały do dnia dzisiejszego Ogród Miejski powstał w roku 1871. Franciszek Kotula nazywał ten obszar rekreacyjny mianem letniego salonu Rzeszowa. Organizowano tu mecze, festyny oraz koncerty.

Rzeszów. Fontanna z Dionizosem i Bachusami na delfinach w parku ...