Bank Pekao Oddział w Krakowie

Krakowski oddział Banku Przemysłowego Królestwa Galicji i Lodomerii z Wielkim Księstwem Krakowskim  we Lwowie

1913

Budynek Banku Pekao –  na rogu Rynku Głównym nr 31 i ul.ulicy Szewskiej nr 1.Modernistyczny gmach, dawny Bank Przemysłowy projektu Ludwika Wojtyczki i Kazimierza Wyczyńskiego, powstał w 1913 roku jako krakowski oddział Banku Przemysłowego Królestwa Galicji i Lodomerii z Wielkim Księstwem Krakowskim  we Lwowie.  Krakowski oddział został utworzony 1 stycznia 1912 na bazie przejętego Domu Bankowego Alberta Mendelsburga działającego do 1912 roku. W 1918 roku zmieniono nazwę na Polski Bank Przemysłowy ...
Budynek Banku Pekao –  na rogu Rynku Głównym nr 31 i ul.ulicy Szewskiej nr 1.Modernistyczny gmach, dawny Bank Przemysłowy projektu Ludwika Wojtyczki i Kazimierza Wyczyńskiego, powstał w 1913 roku jako krakowski oddział Banku Przemysłowego Królestwa Galicji i Lodomerii z Wielkim Księstwem Krakowskim  we Lwowie.  Krakowski oddział został utworzony 1 stycznia 1912 na bazie przejętego Domu Bankowego Alberta Mendelsburga działającego do 1912 roku. W 1918 roku zmieniono nazwę na Polski Bank Przemysłowy SA (PBA). Rozszerzył on wówczas działalność na całe terytorium II Rzeczypospolitej. Upadek jednak w marcu 1931 koncernu Devildera podkopał finansowe podstawy banku. Mimo uzyskania powtórnie pomocy państwowej oraz zamknięcia wszystkich oddziałów pozawarszawskich bank nie był w stanie utrzymać się na rynku w rezultacie w październiku 1933 postawiono go w stan likwidacji.
Wcześniej stała na tym miejscu  kamienica Tenczerowska z połowy XIV wieku.
Ludwik Wojtyczko(1874 -1950 ) był architektem i konserwatorem parającym się też sztuką dekoracyjną. W ciągu ponad czterdziestu lat aktywności zawodowej Wojtyczko zbudował lub przebudował kilkadziesiąt budynków, które odcisnęły niezatarty ślad w krajobrazie miasta.
Kilka spośród nich, jak kamienica Czynciela albo domy profesorów UJ przy Alejach Trzech Wieszczów, przeszło do kanonu architektury polskiej XX wieku. Przebudował sześć budynków przy Rynku Głównym, np. Jaszczury, Szarą Kamienicę, Pałac Spiski, Pałac Jabłonowskich, kamienicę Czynciela oraz obecny bank Pekao na rogu Rynku i ul. Szewskiej.
Każdy z tych budynków to osobna historia.
W przypadku kamienicy Czynciela od razu postanowiono zburzyć istniejący tam budynek, którego fundamenty sięgały XIV w. Towarzystwo Upiększania Miasta Krakowa, ciało opiniodawcze ówczesnych władz, zgodziło się na to.
Inaczej potoczyła się budowa banku. Planowano najpierw nadbudowę gotyckiej kamienicy, ale w wyniku błędów w sztuce musiano rozebrać dwie historyczne kondygnacje i powstał niemal zupełnie nowy obiekt.
Wojtyczko na początku był bardziej śmiały, gdy chodziło ingerencje architektoniczne. W latach 20. udało mu się uratować kilka budynków od tak mocnych przekształceń, np. Collegium Iuridicum. W 1924 r. budowla była na krawędzi katastrofy budowlanej, jej mury rozszczepiały się, rozpadały się w oczach. Dzięki skomplikowanym zabiegom Wojtyczko uratował Collegium, a wprowadzone przez niego zmiany można określić jako subtelne. Dobudował niewielką loggię, będącą właściwie nie rzucającym się w oczy detalem. (na podstawie książki  Michała Wiśniewskiego "Ludwik Wojtyczko. Krakowski architekt i konserwator zabytków pierwszej połowy XX wieku")

Kraków. Widok z Rynku Głównego w kierunku ul. Szewskiej. Po lewej ...
    Kraków. Budynek Banku Pekao –  na rogu Rynku Głównym nr 31 i ul.ulicy ...