Pomnik Heinricha Göpperta

Kolumna Goepperta

Ogród Botaniczny

Kamienica nr 1 (d. apteka)

Profil geologiczny zagłębia wałbrzyskiego

Heinrich Göppert (Johann Heinrich Robert Göppert) (1800-1884)

Johann Heinrich Robert Göppert - ur. 25 lipca 1800 w Szprotawie, zm. 18 maja 1884 we Wrocławiu. Niemiecki botanik, paleontolog i profesor uniwersytecki. Ojciec prawnika Heinricha Roberta Göpperta, pradziadek laureatki nagrody Nobla, Marii Göppert-Mayer.
Göppert ukończył początkowo w Szprotawie i Nysie szkołę aptekarską, potem studiował od 1821 na Uniwersytecie Wrocławskim (pod kierunkiem L.Ch. Treviranusa) i Berlińskim medycynę. 1826 osiadł jako lekarz we Wrocławiu, rok później habilitował się ...
Göppert ukończył początkowo w Szprotawie i Nysie szkołę aptekarską, potem studiował od 1821 na Uniwersytecie Wrocławskim (pod kierunkiem L.Ch. Treviranusa) i Berlińskim medycynę. 1826 osiadł jako lekarz we Wrocławiu, rok później habilitował się z medycyny i botaniki. Jako lekarz zasłużył się podczas epidemii cholery 1831. W 1831 r. został profesorem botaniki i Kuratorem Ogrodu Botanicznego, jak również nauczycielem w Szkole Chirurgicznej we Wrocławiu.
W 1839 r. został profesorem zwyczajnym botaniki, a w 1852 dyrektorem Ogrodu Botanicznego. Rektor Uniwersytetu Wrocławskiego w latach 1846-1847.
Był autorem wielu prac naukowych o życiu roślin (szczególnie drzew). W 1840 wykrył komórki roślinne w preparatach mikroskopowych z węgla kamiennego, rozstrzygające długotrwałą debatę na temat pochodzenia węgla.
Zajmował się nie tylko pochodzeniem węgla kamiennego i brunatnego oraz bursztynu, ponadto m.in. anatomią, fizjologią i patologią roślin, głównie drzew. Wykonał profil geologiczny, zagłębia wałbrzyskiego (1856), zachowany zresztą do dziś. Angażował się w różne dziedziny życia społecznego, kulturalnego i gospodarczego. Związany od 1826 ze Śląskim Towarzystwem Kultury Ojczyźnianej, od 1846 do śmierci jego prezes.
W 1880 otrzymał Medal Cotheniusa, przyznawany przez Niemiecką Akademię Przyrodników Leopoldina. W 1883 otrzymał prestiżowy brytyjski Medal Murchisona.
Walczył o higieniczne warunki życia w mieście, Promenadę Staromiejską, park Szczytnicki, Miejski Ogród Zoologiczny. Wspierał inicjatywę budowy Śląskiego Muzeum Sztuk Pięknych, uczestniczył w wykopaliskach. Działał na rzecz rozwoju śląskiego rzemiosła, przemysłu i górnictwa.
Jego imię nosiła obecna ulica Kanonia we Wrocławiu, a w obecnym Parku Juliusza Słowackiego stało popiersie uczonego, postument bez podpisu istnieje nadal.
Swój pomnik botanik posiada także w rodzinnej Szprotawie. Po II wojnie światowej cokół wraz z popiersiem zaginęły. W dniu 12 czerwca 2015 na odzyskanym cokole dokonano uroczystej odsłony zrekonstruowanego popiersia.

Pochowany został na nieistniejącym obecnie wrocławskim cmentarzu św. Wawrzyńca (starszym, przy ulicy Piwnej).

Opublikował ok. 250 prac naukowych m.in.:

Über die Wärmeentwickelung in den Pflanzen, deren Gefrieren und die Schutzmittel gegen dasselbe (1830)
Über Wärmeentwickelung in der lebenden Pflanze (1832)
Die fossilen Farnkräuter (1836)
De floribus in statu fossili (1837)
De coniferarum structura anatomica (1841)
Die Gattungen der fossilen Pflanzen, verglichen mit denen der Jetztzeit (1841-42)
Beobachtungen über das sogenannte Überwallen der Tannenstöcke (1842)
Der Bernstein und die in ihm befindlichen Pflanzenreste der Vorwelt (mit Georg Karl Berendt, 1845)
Abhandlungen über die Entstehung der Steinkohlenlager aus Pflanzen (1848)
Abhandlung über die Beschaffenheit der fossilen Flora in verschiedenen Steinkohlenablagerungen eines und desselben Reviers (1849)
Monographie der fossilen Koniferen, verglichen mit denen der Jetztwelt (1850, mit 58 Tafeln)
Beiträge zur Tertiärflora Schlesiens (1852)
Die Tertiärflora von Schoßnitz in Schlesien (1855)
Die Tertiärflora auf der Insel Java (1855)
Über die fossile Flora der silurischen, der devonischen und der untern Kohlenformation (1860)
Die fossile Flora der permischen Formation (1864-65)
Über Aphyllostachys, eine neue fossile Pflanzengattung, sowie über das Verhältnis der fossilen Flora zu Darwins Transmutationstheorie (1866)
Die Strukturverhältnisse der Steinkohle (1867)
Skizzen zur Kenntnis der Urwälder Schlesiens und Böhmens (1868)